PUZZLE
#szemétszedés
​A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet
Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt; az ország egyik legnagyobb és legnépszerűbb hulladékgyűjtő akciójában 8000 darab 200 literes szemeteszsákba több mint 1500 köbméter szemetet gyűjtött össze március 21. és április 22. között több száz önkéntes a magyarországi erdőkben - közölte az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság -hétfőn az MTI-vel.

A Tavaszi nagytakarítás kampányhoz csatlakozó 69 szervezet 85 szemétszedő túrán gyűjtötte össze ezt a mennyiséget. Az Aktív Magyarország által indított kezdeményezés az erdők nemzetközi napjától a Föld napjáig tartott, és számos állami erdészet, nemzeti parki igazgatóság, önkormányzat, civil szervezet és piaci szereplő csatlakozott hozzá. A kampány a természet megtisztításán túl a szemléletformálásra és a megelőzésre helyezte a hangsúlyt, kiemelve: szemetet szedni valójában nem kellene, ha el sem dobná senki... - írták.

A közlemény szerint a szervezők remélik, hogy a Tavaszi nagytakarítás pár év múlva okafogyottá válik, hiszen, ha nincsen hulladék a természetben, nem is kell azt megtisztítani. Mivel a szemétszedés valójában csak tüneti kezelés, a legfontosabb, hogy megelőzzük a hulladék természetbe kerülését, ezért a közgondolkodás átformálása és az önkéntesek bevonása legalább olyan fontos, mint maga a szemétszedés - írták a közleményben.

-MTI-