Tudomány és Technika
#Föld
#NASA
#Szaturnusz
#Cassini
A Szaturnusz gyűrűi között kapta le a Földet a Cassini
A Cassini ragyogó pettyként szúrta ki a Földet, és mellette apróbb foltként a Holdat a Szaturnusz széles gyűrűi között, miközben utolsó útjára készül a bolygó atmoszférájába.

A szonda 1,4 milliárd kilométerre járt bolygónktól április 12-13-a éjjelén, a fotó elkészültekor. A fényképen a Földet és a tőle balra látható, még haloványabb Holdat a Szaturnusz jeges gyűrűi keretezik. A fénykép készítésekor az Atlanti-óceán déli része tekintett az űrszonda „szeme” felé – írja közleményében a NASA.

A Cassini 13 éve tanulmányozza a szaturnuszi rendszert, adatokat gyűjtve be a gyűrűk struktúrájáról és összetételéről, valamint szemügyre véve az óriásbolygó szomszédságában lévő holdakat és magát a planétát.

Április 22-én utoljára haladt el a legnagyobb hold, a Titán mellett, miközben missziójának nagy finálé névre keresztelt manőverére készül. Ennek folytán 22 merülést végez majd el a bolygó és gyűrűi között, végezetül belesüllyed a gázóriás légkörébe.

A Szaturnusz A-gyűrűje látható a fénykép felső részén, a Keeler- és Encke-réssel, míg az F-gyűrű pompázik a kép alján. Az Encke-rés a Pán hold útvonala, míg egy másik hold, a Daphnisz hullámokat kelt a keskenyebb Keeler-résben.

A Cassini a hátulról megvilágított gyűrűk felé tekintett, több felvételből álló mozaikot állítva elő, miközben a Napot kitakarta a Szaturnusz korongja. Az F-gyűrű különösen fényesen tűnik fel eme geometriában.

Az egész gyűrűrendszer 65 ezer 700 kilométert fed le, bár a fotó csak a külső gyűrűk némelyikét tárja fel. A Szaturnusz jócskán a kép befogta régió felett függeszkedik.

Nem ez az első alkalom, hogy a Cassini a Földre vetette szemét: 2013 júliusában panorámaképet készített a Szaturnuszról és gyűrűiről, amelyen gombostűfejként vendégszerepelt a Mars, a Vénusz és a Föld-Hold páros.

Ahogyan közeledik a szeptember 15-i merüléshez, többek között részletes térképeket készít a bolygó gravitációs és mágneses mezejéről, hogy a kutatók feltérképezhessék összetételét és megvizsgálhassák légkörét.

Forrás: hirado.hu

-Friss Média-