AKTUÁLIS
#kemping
#turizmus
#Dr. Kiss Róbert Richard
A szabolcsi kempingek is egyre népszerűbbek
Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal a hazai kempingekről beszélt az M1 adásában.

A szakember szerint elképesztő népszerűségnek örvendenek a hazai kempingek, ahol a színvonalas mobilházaktól a sátorhelyekig változatos lehetőségek közül válogathatnak a vendégek. Ez a többi között köszönhető a magas minőségnek és a jó ár-érték aránynak, ami a külföldiek közül is egyre szélesebb rétegnek vonzó szempont az úti cél választásánál.

"Magyarország rendkívül vonzó úti cél, hiszen ár-érték arányban is jók vagyunk, biztonságos a környezet és rengeteg élménnyel várjuk az idelátogatókat" - mondta Dr. Kiss Róbert Richard, aki szerint ennek köszönhetően 2024 ismét rekordközeli évet hozhat a turizmusban.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint a kempingek és a közösségi szálláshelyek forgalma az elmúlt években rekordgyorsasággal nőtt. Előbbinél 70 százalékos, utóbbinál 140 százalékos bővülés tapasztalható - közölte az MTÜ.

A 2023-ban üzemelő több mint 270 kemping közül a legtöbbet a Balatonnál és a fürdővárosokban vehettek igénybe a vendégek. Az adatok azt mutatják, hogy míg 2020-ban 1,1 millió vendégéjszakát töltöttek az utazók kempingekben, ez a szám 2023-ban már meghaladta az 1,9 milliót, ami 70 százalékos növekedést jelent. Ezeknek a szálláshelyeknek a forgalmát 52 százalékban külföldi turisták adták, melyek több mint fele német és lengyel turista volt - áll a közleményben.

A szálláshelyek országos átlagához képest a tartózkodási idő is hosszabb a kempingekben, ahol tavaly átlagosan három éjszakát töltöttek el a vendégek - fűzték hozzá.
Kifejtették, hogy a közösségi szálláshelyek száma az elmúlt három évben 327-ről 399-re gyarapodott. Közülük a legtöbb Budapesten és a Balatonnál üzemel, de szép számban megtalálhatóak a Mátra-Bükk, valamint Tokaj és Nyíregyháza térségében is.

Az MTÜ szerint a közösségi szálláshelyeken a kempingekénél is dinamikusabban nőtt a forgalom, 2020 és 2023 között csaknem a két és félszeresére emelkedett és az utazók tavaly már 2,7 millió vendégéjszakát töltöttek ilyen szálláshelyeken.

A főváros leginkább külföldiek által kedvelt közösségi szálláshelyein több mint 1,2 millió éjszakát töltöttek tavaly a vendégek. Emellett kiemelkedik az Erzsébet-tábornak is helyet adó Zánka, amely a Balatoni térségben e szálláshelytípusban eltöltött vendégéjszakák számának több mint felét adja. Az adatokból az is látszik, hogy a közösségi szálláshelyeket igénybe vevők több mint 70 százaléka 35 évnél fiatalabb, 30 százalékuk pedig 18 év alatti volt. A külföldi és belföldi turisták aránya országos viszonylatban ennél a szálláshely típusnál is szinte kiegyenlített - olvasható az MTÜ közleményében.