AKTUÁLIS
#Kodolányi János Egyetem
#felvételi
​A szabolcsi fiatalokat is várják a Kodolányi János Egyetem legjobb állami képzéseire
Mutatjuk, milyen szakok közül lehet választani az 500 férőhelyes állami képzésekre!

Hamarosan dönteniük kell a felvételizőknek, hogy mely felsőoktatási intézményeket pályázzák meg a továbbtanuláshoz. A Kodolányi János Egyetemen rengeteg szak közül választhatnak, szinte mindenki megtalálja a saját elképzeléseinek leginkább megfelelő szakot és képzési formát. Dr. Vizi László Tamás megbízott rektort a többi között arról is kérdeztük, hogy mit javasolna a szabolcsi diákoknak.

Milyen államilag finanszírozott képzéseken vehetnek részt a leendő egyetemi hallgatók, ha a Kodolányi János Egyetemet választják?

A Kodolányi János Egyetem egy nem állami és nem egyházi fenntartású magánegyetem, ami több, mint 30 éve van a magyar felsőoktatási palettán és ettől a tanévtől kezdve több, mint 10 éves szünet után ismételten van államilag támogatott képzés. Gyakorlatilag félezer állami ösztöndíjas helyre jelentkezhetnek a Kodolányi János Egyetemre a leendő hallgatók.

Csak bizonyos szakokra van állami ösztöndíj vagy minden szakra be lehet így kerülni?

Ezeket az állami ösztöndíjas helyeket úgy osztottuk el, hogy szinte minden szakunkra jusson belőle bőven, tehát nappali, levelező és távoktatási tagozatra egyaránt. Gyakorlatilag valamennyi képzésünkre igaz ez, a közgazdász képzésekre, az informatikai képzésre, a társadalomtudományi és a bölcsészettudományi képzésekre is. Nagyon széles az oktatási palettája a Kodolányi János Egyetemnek: ha a közgazdász szakokat nézzük, akkor a gazdálkodás és menedzsment, a turizmus vendéglátás kifejezetten keresett és a magyar palettán élen jár, vezetők vagyunk ebben a képzésben. Az emberi erőforrás menedzsment, a kommunikáció és médiatudomány szakot és az anglisztika szakot tudnám még mondani, valamint a közösségszervező, szociális munka, ami nagyon keresett és szintén vannak rajta államilag finanszírozott helyeink.

Szabolcsból is sok fiatal áll most választás előtt. Milyen képzéssel lehet a legtöbbet kezdeniük?

Tényleg egy óriási kihívás előtt állnak az érettségi előtt álló fiatalok és életük egyik legfontosabb döntését hozzák meg február 15-ig. Én azt gondolom, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében élő fiatalok számára egyrészt a turizmus vendéglátás szakot ajánlanám, hiszen egy rendkívül értékes, turisztikai és kulturális értékekben rendkívül gazdag vármegyéről és régióról van szó, én magam is nagyon szeretem ezt a területet. Többször jártam már ott és mindig rácsodálkozom valami új látványosságra, tehát azt gondolom, hogy ez az egyik kitörési pontja lehet a vármegyének és az ott pályát kezdő fiataloknak. A másik, ami azt gondolom, hogy kapcsolódik, az a gazdálkodás és menedzsment szak, hiszen fiatal vállalkozóként, fiatal cégvezetőként az ott megtelepedő egyre inkább tőkeerős vállalkozások, cégek felszívják ezt a munkaerőt. Van itt egy olyan problematika is, amiben nagyon komoly szakemberhiány van és ez a szociális munka. Tehát azok a fiatalok, akik úgy érzik, hogy szociálisan érzékenyek a társadalom különböző, kihívások előtt álló csoportjai felé, és az ő támogatásukban látják a jövőjüket, szociális intézményeknél, azok nagyon komoly, alapos képzést kapnak a Kodolányi. Azt gondolom, hogy számukra is biztos az elhelyezkedés lehetősége, de nem zárnám ki egyébként a nyelvi szakjainkat sem. Kiemelten az anglisztikát mondanám, hiszen ma egy diplomát szerzett fiatal egy olyan stabil nyelvtudással fog tudni rendelkezni ennek a szaknak az elvégzését követően, ami az elhelyezkedésében mindenképpen előnyt fog majd jelenteni. Tudom ajánlani a nemzetközi kapcsolatok képzésünket is, hiszen ugye a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye gyakorlatilag egy hármas határban van, tehát a kelet felé és az észak felé történő kapcsolati háló kiépítésében, az ott megtelepedő, az ott működő valamennyi cégnek vannak nemzetközi kapcsolatai és akik ezen a szakon végeznek nálunk, azok úgy tudnak elhelyezkedni ezeknél a cégeknél, hogy aktívan és konstruktívan tudja azoknak a vállalkozásoknak, cégeknek vagy akár önkormányzatok a nemzetközi kapcsolatait koordinálni és irányítani.

A Kodolányin volt az első kommunikáció szak és az Educatio kiállításon elhangzott, hogy ez ismét a régi fényében ragyog majd. Ezt kiknek ajánlja?

A kommunikáció és médiatudomány szak szinte naponta újul meg és naponta új kihívás elé állítja nemcsak az ebben a műfajban dolgozó és szereplő szakembereket, hanem gyakorlatilag mindenkit, hiszen mindenki folyamatosan kommunikál. A mi szakunk az nem csak a klasszikus újságíró képzést folytatja, bár annak a hagyományait is követi, hanem a média a technológia új kihívásaira is felkészít. Dr. Kiss Róbert Richard tanszékvezető koncepciója lenyűgöző ebben a tekintetben is, hiszen ő egy olyan szakmai anyagot tett le az asztalra, ami ezt a kommunikáció szakot nem csak, hogy megújítja, hanem ismételten azt mondhatom, hogy az országos élmezőnybe helyezi. Ajánlom mindazoknak, akik a médiában egyéni vállalkozásba szeretnének kezdeni, akik valamilyen hírműsorban szeretnének elhelyezkedni, legyen akár online változat, akár a rádió, akár a televízió, helyi televíziózás vagy országos televíziózás. Én azt gondolom, hogy mindenhol vannak kommunikációs szakemberek, minden cégben, minden minisztériumban, minden állami, önkormányzati szervnek vannak kommunikációs munkatársai és ezeket a leendő kollégákat fel kell készíteni ezekre a mai, modern technikát is igénylő kihívásokra.

Milyen gyakorlati képzéseken vehetnek részt a kommunikáció szakos hallgatók?

A Kodolányi János Egyetem fiataljai kész műsorokkal várják majd a hallgatóságot. Készítünk műsorokat különböző helyi médiumoknak és egy olyan modern, tényleg 21. századi stúdió berendezéssel rendelkezünk a budapesti campuson, ami azt gondolom, hogy tényleg egyedülállóvá és országos, de nemzetközi szinten is minőségivé teszi az oktatást.

Meddig lehet jelentkezni?

Február 15-ig jelentkezhetnek a felvi.hu oldalon. Aki a határidőig nem jelentkezik, az kiesik ebből a felvételi eljárásból, tehát erre figyeljenek. Arra pedig újból emlékeztetném a leendő hallgatókat, hogy nem mindegy, hogy ki viseli a költségeket. Az, hogy a Kodolányi János Egyetemnek félezer államilag ösztöndíjas helye van, nagy segítség lehet a családoknak, szülőknek. Én szívem szerint azt mondom, hogy nem fogják megbánni, ha a Kodolányi mellett teszik le a voksot.