AKTUÁLIS
#polgárőrök
#közlekedés
#tanévkezdés
#KRESZ
#figyelmetlen
A legtöbb szülő (ha tehetné) az osztályteremnél állna meg autójával
Szeptemberben a rendőrök és a polgárőrök Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is demonstratív jelenléttel kívánják elősegíteni a gyermekek közlekedésbiztonságát, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

„A tanév első napjától az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége megnő. Ők nem mindig érzékelik a veszélyt bizonyos közlekedési helyzetekben, vagy az élet más, számukra ismeretlen szituációiban. A tapasztalatok szerint a szünidőt követően felszabadultabbak és figyelmetlenebbek is, éppen ezért szükséges, hogy a járművezetők felkészüljenek a megváltozott, dinamikusabb forgalomra és az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra.” - üdvözölte az immáron több éves kezdeményezést Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, aki a városban jelenleg is zajló útfelújítási,-csapadékvíz-elvezetési munkálatok miatt különösen fontosnak tartja a kisvárdai polgárőrök segítségét, akik éppen az egyik legveszélyesebb útkereszteződésben, a Flórián tér-Csillag utca-Krucsay Márton utca hármasában segítenek a zebrán közlekedőknek, illetve a megváltozott KRESZ miatt az autósoknak is.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége a szokásoknak megfelelően idén is elindította a „Polgárőrök a tanévkezdés biztonságáért” elnevezésű programot, amely szeptember elsejétől, a hónap végéig tart.

„Azért csak szeptemberben, és azért csak reggelente, mert a három hónapos nyári szünet után, a tanévkezdéssel hirtelen megemelkedik mind a gyalogosan, mind az autóval közlekedők száma ebben a napszakban. A hónap végére már megszokják ezt a reggeli forgalmat az emberek és óvatosabban, körültekintőbben közlekednek - legalábbis reméljük.” - tájékoztatott a Kisvárdai Polgárőrség elnöke. Vaszily Sándor hozzátette: „A tanévkezdés biztonsága érdekében meghirdetett akció során a kisvárdai polgárőrök önállóan, illetve a rendőrség állományával szoros együttműködésben, bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában vesznek részt. Irányítják a forgalmat, segítenek elsősorban a gyerekeknek a közlekedésben, illetve felhívják, ha kell, figyelmeztetik a szabálytalanul közlekedőket a rend betartására.” - fogalmazott az elnök, akinek tapasztalata alapján elmondható, hogy kortól, nemtől és nemzetiségtől függetlenül, többen vannak, akik megköszönik munkájukat, akik örülnek a jelenlétüknek, akik együttműködnek velük, de akadnak olyanok is, akik úgymond „fittyet hánynak” intézkedéseikre, intelmeikre.

A legtöbb szülő, ha tehetné az osztályteremnél állna meg autójával, illetve fél nyolc előtt öt perccel indul útnak és szabálytalanságát, türelmetlenségét arra fogja, hogy késésben van. A gyerekeknél a figyelmetlenség, az út közbeni telefonnyomkodás és a fejhallgatóban üvöltetett zenehallgatás a legnagyobb gond. „Azért (is) vagyunk, hogy ezekre a számukra jelentéktelen dolgokra is felhívjuk mind a fiatalok, mind a felnőttek figyelmét!” - mondta Vaszily Sándor.

A kisvárdai polgárőrök szeptember végéig mindenképpen teszik a dolgukat ebben a feladatkörben is, önkéntesen, a szabadidejükben, értünk, gyermekeinkért. KÖSZÖNJÜK!

- Friss Média -