KULTÚRA
A kommunizmus áldozataira emlékeztek Kisvárdán
​Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Ma Kisvárdán is méltóképpen emlékeztek a diktatúrák áldozataira, zömében azok, akik csak történelemkönyvekből ismerik azt a korszakot. A megemlékezésen Leleszi Tibor Kisvárda város polgármestere emlékezett.

Kisvárdán ebben az évben a Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakiskola diákjai elevenítették fel a kommunizmus áldozatainak szenvedését, szabadságvágyát irodalmi műsorukban Faludyt és Petőfit segítségül hívva. Közreműködött a Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola diákja zongorán.

Leleszi Tibor polgármester a megemlékezésen felhívta a figyelmet, hogy több okunk is van arra, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni múltunknak ezeket a tragikus fejezeteit. Elsőként, mert a múlt akarva akaratlanul is velünk és bennünk él; gesztusainkban gondolkodásunkban, erkölcseinkben és szokásainkban; sokszor irányt szab cselekedeteinknek még akkor is, ha ennek nem vagyunk tudatában.

Rámutatott, a mi törekvésünk éppen az, hogy felelős, önálló ítéletalkotásra képes és a saját hazájukat szerető gyerekeket, polgárokat neveljünk.

„Ez a múlt ismerete nélkül aligha képzelhető el” – fogalmazott.

Az emléknap sajátossága, hogy a múlt felidézése mellett kegyelettel emlékezzünk azokra, akik áldozatul estek a kommunista és egyéb diktatúráknak, akik elszenvedték az elnyomást és terrort vagy szembeszálltak vele – emelte ki.

Emlékezzünk mindazokra, akiket a lenini és sztálini elveken felépülő hatalmi rendszerek megfosztottak az életüktől, akiket bebörtönöztek, táborba hurcoltak, vagy internáltak.

Kisvárdán még nincs a kommunizmus áldozatainak állított emléktábla, de mint fogalmazott a polgármester, ez hamarosan megváltozik és méltó helyen állítanak emléket a diktatúrák áldozatainak.


A megemlékezésen jelen voltak intézményvezetők, önkormányzati képviselők, valamint az iskola diákjai.