AKTUÁLIS
#tanyavilág
#kiállítás
#szabolcs megye
#falusi élet
​A jobbágyok életét, a tanyasi kultúrát mutatja be a szabolcsi kiállítás
A projekt a „Hagyományaink és forrásaink rendszerszerű felfedezésének támogatása” címet kapta, vezető partnere a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat volt. Az együttműködésben részt vett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft., a Kölcsey Televízió Műsorszolgáltató Nonprofit Kft., a Szatmár Megyei Tanács, valamint a Szatmár Megyei Múzeum is.

A projekt legfontosabb célkitűzése volt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye és Szatmár megye természeti és kulturális örökségét megőrizzék, fejlesszék, valamint interaktív és korszerű módon mutassák be, emellett pedig összekössék a már meglévő megyei turisztikai attrakciókat. A Zsindelyes Cottage-hoz szervesen kapcsolódó beruházás keretében a tanyasi életet bemutató interaktív kiállítótér jött létre Érpatakon. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft., interreges, határon átnyúló román-magyar pályázatának köszönhetően épült meg az új létesítmény.

A téglány alaprajzú, megközelítőleg 7665 m2 -es telek a Zsindelyes Cottage épületegyüttesével szemben, a 069/2 helyrajziszámú út mentén található. A fejlesztés keretében kialakításra került egy közel 100 m2 -es interaktív kiállítótér, amely egyben akár különböző népi hagyományokhoz, ünnepekhez kapcsolódó foglalkozásoknak és workshopoknak is helyet adhat. A helyiséget ennek érdekében úgy alakították ki, hogy az akár a témába illeszkedő tanulmányi kirándulásokhoz, múzeumi foglalkozásokhoz, előadásokhoz is kiváló helyszínként és eszköztárként lépjen fel.

A kiállításnak otthont adó épület a benne kifejtett témákra is utalva, illetve a tanyákról elengedhetetlen gazdasági épületeket szimbolizálva a csűr formáját jelképezi.

Az egybefüggő, nagy alapterületű kiállítóteret vízszintes kötőelemek nélküli, látszó fedélszék, nagy belmagasság jellemzi. A háttérhelyiségek, vizesblokkok, gépészet, takarítószer tároló, raktár az épület hátsó részére csoportosítva helyezkedik el. Az interaktív kiállítás tervezése során a legfontosabb cél a látogatók aktív bevonása, egy új, minden modern kívánalomnak megfelelő, a „játszva tanítás” elve mentén kidolgozott élményközpontú kiállítótér létrehozása volt.

Az új kiállítótér ezzel funkciójában kiegészíti a Zsindelyes Cottage kínálatát, növeli annak turisztikai vonzerejét. A projekt átfogó célja egyben az, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kulturális örökségét interaktív és korszerű módon mutassa be, illetve összekösse a már meglévő turisztikai attrakciókat, azok szinergiáit erősítse. Az új kiállítótér építészeti megformálásában egyensúlyra törekszik a hagyományos és a kortárs design között.

Ez a gesztus a kiállításban is megjelenik, hiszen a kiállítási téma a hagyományos, nagy múltra visszatekintő tanyasi, paraszti élet, melyet a mai kiállításrendezés elvei szerint, modern megfogalmazásban és a mai trendeknek megfelelő interpretációs elvek betartásával visznek a látogatók elé.

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program célja közös, román-magyar projektek finanszírozása, amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat követelnek, a határ mindkét oldalán felmerülő igények kiszolgálására, hozzájárulva ezáltal a jogosult terület fenntartható fejlődéséhez. A Program folytatja a régióban megvalósított határmenti együttműködéseket, összköltségvetése hozzávetőleg 232 millió euró, amelyből 189 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó vissza nem térintendő támogatás. A támogatható határmenti terület a következő megyéket foglalja magában: Satu Mare, Bihor, Arad és Timiș a román oldalon, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád a magyar oldalon.