KÉK FÉNY
A gyerekek mentették meg a 9 tagú társaságot Nyírbátorban
Családi-baráti összejövetelt tartottak egy nyírbátori lakóháznál, ahol tegnap este majdnem tragédia történt. A 9 fős társaság napközben feldolgozta a reggel leölt disznót, majd a lakásban folytatták a beszélgetést, miközben a konyhában főtt az étel.

Nyírbátorban egy Széchenyi utcai lakóházhoz riasztották a helyi hivatásos tűzoltókat az este, mert felvetődött a szén-monoxid-mérgezés gyanúja, miután rosszul lett ott két gyermek. Az egység mérései kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a házban, ahol az egyik szobában egy gázkonvektor, a fürdőszobában egy vízmelegítő, a konyhában pedig egy páraelszívó üzemelt - mondta az esettel kapcsolatban Rutkai-Dér Vivien, a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője.

A gázszolgáltató munkatársai szintén mértek gázkoncentrációt. Szén-monoxid-érzékelő nem volt a házban, ahol az esti órákban kilencen tartózkodtak. Mindegyiküket kórházba szállították a mentők. Az esettel kapcsolatban a kéményseprőket is értesítették.

A rendőrség most előzetes adatgyűjtést végez, hogy kizárhassák az esetleges foglalkozás körében elkövetett gondatlanságot.

Úgy tudjuk, hogy a családot és a barátokat már kiengedték a kórházból. A társaság tulajdonképp a két gyermeknek köszönheti az életét, hiszen méretüknél fogva ők érintkeztek először a szagtalan, gyilkos gázzal. A tragédiát csak a gyors cselekvés akadályozta meg.


A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, amely tökéletlen égés során keletkezik. A veszélye abban rejlik, hogy a vörösvértesek oxigénkötő fehérjéjéhez (hemoglobin) sokkal erősebben kötődik, mint az oxigén. Ezért egy szén-monoxid mérgezés esetén a szervezetben oxigénhiányos állapot lép fel, mely segítség hiányában egyre súlyosbodik, maradandó károsodást és akár halált is okozhat.

Mivel a szén-monoxid érzékszerveink elől rejtve marad, ezért a fellépő oxigénhiány tüneteit nagyon pontosan ismernünk kell!

Mindenképpen gondoljunk tehát a szén-monoxid mérgezés lehetőségére, ha a kezdetben nem specifikus tünetek zárt térben jelentkeznek.

Ilyen figyelemfelhívó jel a hirtelen fellépő:

fejfájás

szédülés

fülzúgás

hányinger

zavartság

kábultság

fáradtságérzés

ájulásérzés

kipirulás

Soha ne vegyük félvállról ezeket a jeleket! Ha nem vagyunk egyedül, akkor kérdezzünk rá, hogy mások is tapasztalják-e ezeket!

Mi a teendő szén-monoxid mérgezés esetén?

Azonnal nyissunk ablakot, illetve menjünk mindannyian a szabad levegőre!

Nagyon fontos, hogy szén-monoxid mérgezés gyanúja esetén mentésre csak akkor vállalkozzunk, ha azt a nyílászárok gyors kitárása mellett, légvétel nélkül véghez tudjuk vinni. Ellenkező esetben magunk is áldozattá válunk.

A mentés megkezdése előtt haladéktalanul hívjunk szaksegítséget (mentők, tűzoltók)!

A jó és a rossz szénmonoxid-érzékelőkről ITT írtunk.

- FrissMédia -