AKTUÁLIS
#Tarpa
#megyegyűlés
A formabontó közgyűlés közös koszorúzással ért véget - fotók
Mint írtuk korábban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Lipők Sándor (Fidesz-KDNP) javaslatára kihelyezett ülést tartott ma Tarpán. Ilyen formában ez volt az első kihelyezett megyei közgyűlés, amit több is fog követni - árulta el Seszták Oszkár (KDNP), a közgyűlés elnöke.

A képviselők 14 napirendi pont kapcsán fejtették ki véleményüket, változó intenzitással. A megtárgyalandó témák közt olyan fajsúlyos kérdések is helyet kaptak a mai tanácskozáson, mint a munkaerő-piaci helyzet megyénkben, illetve a közfoglalkoztatás éves áttekintése vagy a vasúti teherszállítás jelenlegi helyzete. A napirendi pontokról részletesebben itt írtunk.

A képviselők túlnyomó része elfogadta az előterjesztéseket. A Jobbik két esetben szavazott nemmel a beszámolóra, a közfoglalkoztatás jelenlegi helyzete megyénkben és a vasúti teherszállítás témakörökben.

Összességében elmondható, hogy konstruktív, építő jellegű felszólalások jellemezték a mai közgyűlést - amibe még az is belefért, hogy az egyébként más politikai családhoz tartozó, homlokegyenest más véleményen lévő politikusok egymást kisegítve nyakkendőkötésben jeleskedjenek.

Seszták Oszkár, a közgyűlés elnöke lapunk kérdésre válaszolva elmondta: "meghaladta a várakozást a mai nap, nagyon jól éreztük magunkat Tarpán, ez érződött a közgyűlés hangulatán is. Eredményes munkát végeztünk és ami nagyon fontos, jó körülmények között. Mindenféleképp követésre érdemes a példa, így valószínűleg a következő években több ilyen kihelyezett közgyűlése is lesz a megyének, ha nem is rendszeresen, de terveink szerint sűrűn. Tarpára azért esett a választás, mert ők jelentkeztek először."

Szécsi Szabolcs, Tarpa polgármestere válaszában felidézte, hogy 2010-ben itt volt az első megyenap. Arra kérdésünkre, hogy milyen érzés volt most, 2018-ban ismét elsőnek lenni, azt válaszolta, hogy "megtisztelő! Úgy gondolom, hogy történelmi pillanat részesei lehettünk, csak a köszönet és a hála szavaival tudom leírni mindazt, amit most érzek. Külön meg kell említenem, hogy Tarpa megtiszteltetésnek tekinti, hogy ilyen sokan reszt vettek ezen a közgyűlésen."

Lipők Sándor, aki ez év októberében ötletként felvetette a kihelyezett közgyűlés lehetőségét, láthatóan elégedetten nyugtázta, hogy sikeres ülésen vannak túl.

"Büszkék vagyunk, hogy Tarpára jöhettünk, hiszen ez Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legjelentősebb, történelmi nagy hagyományokkal rendelkező települése. Úgy érzem, hogy ez a közgyűlés más volt, mint a megszokott, Megyeházán tartott közgyűlések és ez nem csak a körülményekre értendő. Nagyon szívesen fogadtak itt minket, hiszen számukra és számunkra is megtiszteltetés volt itt lenni. És ami a legfontosabb: a képviselők sokkal konstruktívabbak voltak, jobban megértettük egymást, elfogadtuk egymás véleményét. A politikára is jótékony hatással volt ez a mai nap."

És hogy mennyire nem csak a szavak mentén érvényesült a közös akarat, gondolkodás, mi sem igazolja jobban, mint hogy a képviselők pártpolitikától mentesen egyként koszorúzták meg Tarpa híres személyeinek sírját, szobrát. Így elhelyezték az emlékezés virágait Bajcsy-Zsilinszky Endre sírjánál, Esze Tamás, valamint II. Rákóczi Ferenc szobránál. Utolsó mozzanatként II. Rákóczi Ferenc teljes alakos lovasszobránál a képviselők spontán elénekelték a Himnuszt.

- FrissMédia -