AKTUÁLIS
#napkori borverseny
A fiatal borászok táplálják a lángot: már 24 éves hagyomány a napkori borverseny
​23 éve minden év február első péntekén a napkori borosgazdák butéliákba és más egyéb alkalmatosságokba aprólékos gonddal átfejtenek egy kis ízlelni valót, hogy szakavatott borízlelők ítéletet mondjanak róla. Az eltelt 24 év bizonyítja, hogy a napkoriak érték- és időtálló eseményt hívtak életre 2000-ben.

Az a bizonyos egy év kimaradás a világjárványnak volt köszönhető. A rendezvény annyira népszerű, hogy a szőlősgazdák egy évig készülnek a következő megmérettetésre. Az idők folyamán sajnos az arcok, termelők is cserélődnek, de ezzel párhuzamosan megjelentek a fiatalabb generációk is.

Ők a láng táplálói - ahogy köszöntőjében fogalmazott dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, aki mindig szívesen vesz részt a rendezvényen. A lángot nem őrizni, hanem táplálni kell - hangsúlyozta. A napkori emberek teljesítménye erre nagyon jó példa, hiszen nagyon kevés rendezvény éli meg a 23 évet.


Maga az ötlet a község előző polgármesterétől, Gáva Jánostól származik, 2000-ben volt az első ilyen jellegű rendezvény a településen. Az ötlet az évek során hagyománnyá vált minden olyan értékkel, amit érdemes és kell ápolni.

A rendezvény a település polgármesterének, dr. Spinyhért Zsoltnak a köszöntőjével kezdődött. Ebben az évben a helyi óvoda dolgozói egy különleges táncos műsorral idézték fel a nyár emlékeit, majd a helyi asszonykórus bordalokat, míg az idősek klubjának oszlopos tagjai népdalokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, miközben a zsűri a borokat kóstolgatta.

Mindeközben ízes fánk, és a helyi polgárőr egyesület által sütött, méltán híres lapcsánka illata izgatta az ízlelőbimbókat.

A bor három jó tulajdonsága: fizikai, szellemi és érzelmi tekintetben is hasznos. Fizikai értelemben valószínűleg sokan tapasztalták már: mindenki erősebbnek érzi magát jó pár pohár bor elfogyasztása után, mint amilyen valójában és ilyenkor mindenki okosnak, okosabbnak is érzi magát. Érzelmi tekintetben meg egy kis bortól mindenki jobban szereti a másikat - mondta el sommás véleményét egy napkori borosgazda.