AKTUÁLIS
#Kisvárda
#kórház
#koraszülöttek világnapja
#riport
A Felső-Szabolcsi Kórházban jártunk a koraszülöttek nemzetközi napján
Hazánkban minden 10. gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. Erre a sokakat érintő témára és a koraszülöttek, valamint az ő családjaik támogatásának fontosságára hívja fel a figyelmet a koraszülöttek nemzetközi napja.

November 17-én minden lilába borul a Koraszülöttek Világnapja tiszteletére. Épületeket világítanak ki ezzel a színnel, lila szalagot tűznek ki, és lila ruhát öltenek mindazok, akiket megérint az idő előtt világra jött babák sorsa. Kisvárdán alig pár hónapja szinte mindenki részese lehetett egy család örömének, hiszen hármasikrek születtek az alig 17 ezres Nyírség és a Rétköz határán fekvő településen. Persze, eddig a történet akár szokványosnak is mondható. De nem az. Merthogy a csöppségek korababák voltak, azaz idő előtt született teremtmények.

Az, hogy a családnak abban a több hónapos időszakban mennyire nehéz volt, az édesanya a Friss Médiának adott interjúban mesélte el, aki akkor legféltettebb titkait osztotta meg az olvasóinkkal. Félelmek, gyötrődések, remény s végül a boldogság. Kisvárdát akkor megérintette a történet, hiszen több százan, egyként mozdultak a család megsegítése érdekében, ami hatalmas lelkierőt adott az édesanyának, s az édesapának.

Kisvárdán nincs koraszülött osztály

A Felső-Szabolcsi Kórházban kifejezettem koraszülött osztály nincs. A kórház szülészeti osztályán dr. Novák Miklós, osztályvezető főorvossal beszélgettük, aki 40 éve babák ezreit segíti a világra - elmondása szerint megközelítőleg 4 000 szülést vezetett már le. Novák 1996 februárja óta osztályvezető főorvos a Felső-Szabolcsi Kórház szülészet-nőgyógyászat osztályon. Akkoriban az 50 ágyas osztályon évente átlagosan 1 200 szülést vezettek le, ami az évek során jelentősen csökkent, így 2017-ben már csak 765 apróság született. A 765 újszülöttből 42 időelőtti baba jött a világra, és 54 olyan apróság született, akiket a súlyuk miatt neveznek korai babáknak. A kórház koraszüléseinek gyakorisága az országos átlag alatt van.

A szakma meghatározása szerint, koraszülöttnek számít az a gyermek, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve súlya nem éri el a 2 500 grammot - időre születés esetén sem.

Nem minden estben szükséges koraszülött osztályra szállítani a korababákat

Annak ellenére, hogy korábban, vagy kis súllyal született az apróság, ha egészséges, akkor a kisvárdai kórházban minden olyan feltétel adott, hogy a jövevény megfelelő körülmények között legyen. Azaz, az életesélyei maximálisan biztosítottak. Habár a gyermekosztályon humán és orvostechnikai eszközök rendelkezésre állnak, jelenleg a kisvárdai kórházban veszélyeztetett koraszülötteket nem kezelnek. Ha ilyen baba jön a világra, őket a megyeszékhelyre speciális koraszülött mentővel szállítják át. Ilyen babák például, akik kifejletlen tüdővel jönnek a világra, hiszen az ő ellátásuk speciális szakorvost- és eszközöket igényel. Fontos megjegyezni, hogy a gondozott kismamákat automatikusan a megyeszékhelyi kórházba irányítják át Kisvárdáról, ha felmerül a koraszülés veszélye.

Jelentősen növekedett az életesély a korababáknál

Dr. Novák Miklós ezt érzékeltetve 36 évvel ezelőtti eset-együttessel támasztja alá. Mint mondja, volt olyan nyár, amikor öt császármetszést hajtott végre két kilogramm alatti babáknál. Egy sem maradt akkor életben. Manapság az egy kilogramm feletti babák gyakorlatilag száz százalékban túlélik a szülést és jelentős részük fel is cseperedik. Ez elsősorban a Neonatológiának köszönhető, ami egy speciális szakterülete a gyermekgyógyászatnak. Ennek köszönhetően a csecsemőhalandósági mutatók elmúlt években bekövetkezett látványos csökkenése és a túlélés minőségi mutatóinak javulása jelentős eredmény.

Korai anya-baba kapcsolat

Ugyanakkor a korábbiakhoz képest is nagyobb várakozással fordul a társadalom a perinatológia (a születéskörüli eseményekkel foglalkozó klinikai tudomány – a szerk.) felé, ami jelenleg a szülészeti és újszülött ellátások családbarát ellátási formákban való megvalósulása iránt támasztott új igényekben mutatkozik meg leginkább. Ennek tükrében a kisvárdai kórház sikeresen pályázott egy családbarát szülőszoba kialakítására, ami jelentős változás lesz az osztály életében.

A korai anya-baba kapcsolat segíti a túlélést, ebből a szempontból különösen az első óra, ami meghatározó és kiemelkedően fontos – jegyzi meg Novák doktor. Ha lehetőség van rá, akkor a koraszülött babánál is megpróbálnak egy rövid kontaktust megvalósítani, hiszen akkor alakul ki a legmélyebb kötődés baba és az édesanya között. Az orvos feladata egy koraszülött esetnél mindazon túl, hogy az elsődleges szempont a baba fizikális kondíciójának erősítése nagyon fontos, a szülők lelki támogatása.


Újszülött (PIC) és Gyermek Intenzív Egység

A gyermekek intenzív ellátásának szervezett kiépítése hazai viszonylatban az utóbbi két évtizedre tehető. Az első perinatalis intenzív centrumok (PIC) a hetvenes évek végén szerveződtek, országos hálózat a nyolcvanas- kilencvenes években alakult ki. A gyermek intenzív központok a nyolcvanas évek közepén indultak, s napjainkban is szerveződés alatt állnak.

A kisvárdai kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán jelenleg hét orvos dolgozik. Nem mehetünk el szó nélkül az itt dolgozó nővérek áldozatos munkája mellett sem, akik olyan emberi és szakmai helytállásról tesznek tanúbizonyságot nap, mint nap, amiért minden anyuka hálás lehet.

Fotóink a kisvárdai kórházban készültek.