AKTUÁLIS
A fejlődés útján Szabolcsbáka
A falubuszhoz új utak és egy teljesen új vizesblokk is épült a község művelődési házához az elmúlt időszakban Szabolcsbákán. A fejlesztések jelentős része mintegy 60 millió forintból, a Magyar Falu Programból valósult meg az 1200 fős településen.

Bár a tervezett átadóünnepség némiképp módosult a szűnni nem akaró eső miatt, a szalagot azért sikerült átvágni. A térség kormánypárti országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós kormánybiztos személyesen adta át az új falugondnoki busz kulcsait a település polgármesterének, Somogyi Lászlónak.

A tanyagondnoki rendszer célja, a falu központjától távol lakott helyek intézményi hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, egyes alapellátásokhoz való hozzájutás biztosítása. Ezen szolgáltatási formának jelentős szerepe van a területi hátrányok felszámolásában. Feladata még a közösségeken belül működő kapcsolatrendszerek megerősítése, ha szükséges működtetése, továbbá az egyéni és közösségi szintű igények kielégítésének biztosítása – fogalmazott a polgármester lapunknak. Hozzátéve, hogy Szabolcsbáka Község Önkormányzata az elmúlt években tanyagondnoki szolgálattal nem rendelkezett. Sajnos az elmúlt években egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy szükséges ezen szolgáltatás létrehozása. A településnek vannak olyan részei, ahol az ott élők nehezen tudnak eljutni az életviteléhez szükséges alapvető szolgáltatásokhoz.

Szabolcsbáka, Kossuth utca és Gyulaházi utca útburkolat felújítása kétoldali nemes padka kialakításával történt meg és szintén egy MFP programnak köszönhetően. A Közösségi ház kibővült egy 21. századi igényeket is kielégítő vizesblokkal. A vizesblokk kiszolgálja a művelődési ház igényeit, miközben alkalmas a szabadtéri rendezvények kiszolgálására is anélkül, hogy a művelődési házat ki kellene nyitni.