NAGYVILÁG
Külföld
#Kolumbia
#repülőgép szerencsétlenség
#eltűnt gyerekek
#megtalálás
#40 nap után
#túlélés
A csoda folytatódik! Már beszélnek és játszanak is a dzsungelből mentett gyerekek!
Még néhány hétig kórházban marad az a négy kisgyermek, akik negyven napot töltöttek el az amazonasi dzsungelben. A testvérek egy repülőgép-szerencsétlenség miatt tűntek el, majd hat hét múlva élve, komolyabb sérülések nélkül talált rájuk egy mentőcsapat - közölte a bbc.com, a brit közszolgálati műsorszolgáltató online híroldala.

Mint korábban megírtuk, csodával határos módon kimentettek négy gyermeket – egy tizenegy hónapos csecsemőt, egy négy-, egy kilenc- és egy tizenhárom éves fiút – a kolumbiai Amazonasból helyi idő szerint péntek délután, 40 nappal az után, hogy a dzsungelben lezuhant a repülőgépük. A szerencsétlenségben három ember vesztette életét, köztük a repülőgép pilótája és a négy testvér édesanyja.

A gyermekekre alultápláltan, rovarcsípésekkel borítva találtak rá a baleset helyszínétől mintegy öt kilométerre, ugyanakkor egyiküknek sem volt súlyos az állapota.

A szakértők szerint szinte felfoghatatlan, hogy a gyerekek hogyan vészelték át a heves viharokat az Amazonas egyik legbarátságtalanabb részén, ahol ráadásul ragadozó állatok és fegyveres csoportok élnek.

A gyerekek nagyapja azt mondta, hogy unokái egyelőre nagyon gyengék, de örülnek, hogy viszontláthatják a családjukat – közölte a BBC.

A brit közszolgálati csatorna úgy tudja, hogy a kicsik túl vannak az életveszélyen, és elfogadható egészségügyi állapotban vannak. Az orvosok táplálkozási hiányosságokat tapasztaltak, emellett néhány lágyrész-sérülést, harapásnyomokat és bőrelváltozásokat találtak a testükön.

Mint írták, a testvéreken még elvégeznek néhány klinikai vizsgálatot, így ha jól alakulnak a dolgok, akkor két-három hét múlva már kiengedhetik őket a kórházból.

A gyerekeknek időre van szükségük a felépüléshez, viszont pozitívum, hogy már beszélnek egy keveset, és játszanak is.

Egy közeli őslakos törzs vezetője szerint a testvérek túlélése annak is köszönhető volt, hogy korábban a kutatócsapat ledobott több élelmiszer-túlélőkészletet, valamint hogy a gyermekek bennszülött felmenőitől megkapták a dzsungelben éléshez szükséges ősi tudást.

A gyerekek az uitoto bennszülött csoport tagjai, ezért születésüktől fogva tanították őket a dzsungelben való életre. A gyerekek nagyapja, Fidencio Valencia azt mondta, unokái jól ismerik a dzsungelt, mivel kicsi koruk óta tanítja őket ott vadászni és halászni.

A gyerekek nagymamája arról is beszámolt, hogy a négy testvér közül a legidősebb hozzászokott, hogy vigyázzon a másik három gyermekre, amikor az anyjuk dolgozott, így ez is segített nekik a túlélésben.