AKTUÁLIS
#turisztikai fejlesztés
#Dombrád
#Tisza
96 millióból újul meg a dombrádi Tisza-part - elmondjuk, hogyan
Egy éve helyezték üzembe a dombrádi kompot, minek hatásra jelentősen megnőtt a Szlovákiából érkezők vendégek száma, miközben Cigánd és Dombrád mindennapi kapcsolattartása is nagyban javult. A beruházás az első lépcsője volt annak az idén kibontakozó, 96 millió forintos fejlesztésnek, melynek eredménye egy komfortos, vendégbarát Tisza-part lesz.

A 950 éves, mintegy 4 100 lelkes település, amely 2000-ben kapott városi rangot, az utóbbi években dinamikusan fejlődik - köszönhetően a számos, sikeres pályázatnak, ami által uniós és kormányzati forrásokhoz jutott a település.

A fejlesztések keretében megtörténik a dombrádi Tisza-part komplex fejlesztése, amely elsődlegesen a terület funkcióellátottságának javítását, az infrastrukturális és szolgáltatási hiányosságok csökkentését célozza – mondta el kérdésünkre Kozmáné Kasza Veronika, Dombrád polgármester asszonya.

A Rétköz egyik gyöngyszemének számító dombrádi Tisza-parton épül játszótér, a futás szerelmeseinek rekortán pálya, mosdók, öltözők, parkolók és egy kölcsönző centrum, ahol ajándékbolt is helyet kap. A bolt érdekessége – fejti ki a város vezetője -, hogy benne a dombrádi közmunka programban előállított különféle emléktárgyakat lehet majd vásárolni.

A dombrádi Tisza-szakasz 20 éve szerves része a Tisza-túrának, ami nem véletlen, hiszen ez az egyik legszebb - és egyben leghosszabb - szakasza a messze földön híres evezős túrának. A fejlesztéseknek köszönhetően a túrázók is minden igényt kielégítő környezetben pihenhetik ki az evezés fáradalmait. a kerékpárosoknak több tíz kilométer hosszan rendelkezésre áll a gátrendszer és ha kedvük szottyan, egy kis kompozást követően akár a Zemplénbe is felkerekezhetnek.

A város vezetése különböző programok szervezésivel, jellemzően hétvégi koncertekkel próbálja még vonzóbbá tenni a partot, aminek csúcspontja az évről évre megrendezésre kerülő Tisza-party, amikor is népszerű együttesek váltják egymást a színpadon. Emellett számos szállás- és étkezési lehetőség is rendelkezésükre áll a szórakozni, kikapcsolódni vágyóknak.

Bár most a magas vízállás miatt gyenge a forgalom – mondja a parton régóta csárdát üzemeltető tulajdonos –, de a jövőt tekintve bizakodó és reméli, hogy az elkövetkező bő egy hónapban az időjárás kegyes lesz hozzájuk. Kedvező áron az A'la carte kiszolgálás mellett napi menüvel készülnek a vendégeknek és az sem okoz gondot, ha valaki tej-, illetve lisztérzékeny. Ami szintén üdítő információ volt, a bankkártyás fizetést is kezelni tudják.

A dombrádi projekt része annak a négy uniós pályázatnak, melyek segítségével több mint 4 milliárd forintot fordítanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai kínálatának fejlesztésére. A területi operatív programban a Nyírség turisztikájának fejlesztésére 1 milliárd 438 millió, Szatmár-Beregre 1 milliárd 357 millió, a Nyíri Mezőségre csaknem 739 millió, míg a Rétközre több mint 546 millió forint vissza nem térítendő támogatást használhatnak fel a projektben közreműködő szervezetek.

A fejlesztésre tagadhatatlan, hogy szükség van - különösen annak ismeretében, hogy a zempléni oldalról és Szlovákiából is egyre több turista érkezik a partra.


- FrissMédia -