KULTÚRA
Múlt idő
#Kállay Gyűjtemény
#Nyíregyháza
25 éves a Kállay Gyűjtemény
A Kállay Gyűjtemény, amelynek létrehozása dr. Kállay Kristóf nevéhez fűződik, nemcsak egy ősmagyar nemesi család tagjainak emlékét őrzi, hanem lényegében megyénk, illetve országunk történetének egy szeletét. Egy olyan letűnt kor emlékét, amikor talán az erkölcs (minden emberi gyarlóság ellenére) még számított valamit, amikor az úri becsületszó az tényleg becsületszó volt, és legfőképpen úri.

A kiállítási anyag sok ritka tárgyat tartalmaz, kitüntetéseket, rangjelző insigniákat, személyes tárgyakat, rengeteg fotót, könyveket, a Szuverén Máltai Lovagrendhez kapcsolódó emléktárgyakat, sok-sok olyan dolgot, ami egyedivé és egyedülállóvá teszi (többek között) a Kállay nevet és azt azt viselő gyűjteményt is. A könyvekben ex-librisek, aláírások, ajánlások: Ferenc József császáré és királyé, főhercegeké és főhercegnőké, Horthy Miklósé, Márai Sándoré, különböző diplomatáké, íróké-költőké… A kitüntetéseket egykor magas rangú diplomaták és politikusok viselték, az ezüst tárgyakat Bécs egyik leghíresebb ötvöse, Oscar Dietrich készítette.

A gyűjtemény adományozói között található báró Apor Gábor, őrgróf Pallavicini Hubert, Ilosvay Ferenc, a Kállay család leszármazottai.

Nos, ha felkeltettük érdeklődésüket és nem igazán tudják, hogy hol van a Kállay Gyűjtemény, vagy ha tudják is, hol van Nyíregyházán a Széchenyi út 1., ahol a kis múzeum már 25 éve üzemel, de nem találják a hozzá vezető út részét képező Dufartot, ne csüggedjenek. Hívják az 310-566-es számot!

A hatfős csapat nagy tisztelettel és lelkesedéssel várja Önöket, és remélhetőleg egy olyan világba kalauzolja el az ide látogatót, amely nemzeti hagyományainkat és történelmünket, főleg annak sokszínűségét tudja bemutatni, egy nemesi-polgári társadalmi elit tárgyiasult emlékein keresztül.