KULTÚRA
Múlt idő
114 éve hódítottuk meg Milánót
Nemzetközi tűzoltóversenyt rendeztek 1906. június 2-án Milánóban, melyen a nyíregyházi tűzoltók képviselték hazánkat. A nyíregyházi lánglovagok a pálya bejáratától vágtató lovakkal vontatott tűzoltó eszközökkel érkeztek a feladat végrehajtására.

A szimuláció szerint egy kétemeletes ház első emeleti szobájában tűz ütött ki. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeznek, már a második emeletet is sűrű füst lepi el. A cél a tűz megfékezése, az ott lakók megmentése volt! A nyíregyháziak bevonulása közönségsikert aratott: ők nem az aréna közepén várták a rajt kürtjelét, hanem a pálya bejáratától vágtató lovakkal vontatott tűzoltó eszközökkel érkeztek a feladat végrehajtására.

A korabeli újságok terjedelmes cikkekben számoltak be az eredményről.

A nyíregyházai tűzoltók a központi tűzoltó-szövetség felszólítására utaztak el Nyíregyháza városának támogatásával Milánóba. A tűzoltók versenye június 1-én kezdődött az olasz csapatok nemzeti versenyével. Csak másnap, szombaton került a sor a nemzetközi versenyre, melyen a nyíregyházi csapaton kívül 1 svájci, 4 angol és 3 francia csapat vett részt.

A magyarok már felvonulásukkal is zajos tetszésre ragadták az óriási közönséget. A magyar csapat versenyfeladata a következő volt: Az aréna északi végében felépített mászóház első emeletének bal szárnyából tüzet jeleznek s a füst a második emeletre is felhatol, a hol bent rekedt és segítségre szoruló személyek vannak.

Az adott jelre bámulatos gyorsasággal vette kezdetét a támadás. A jeladástól számított 1 perc és 20 másodperc múlva már az első emeleten volt a vízsugár, melyet a tűz elfojtására angol dugólétra felhasználásával motolláról szerelt tömlővel vezettek az első emeletre, s pár pillanat múlva a füstálarccal ellátott másik csővezető már a második emeletre, az ott eszméletlen állapotban lévő lakók megmentésére is felhatolt.

Különös érdeméül tudta be a versenybíróság a magyar csapatnak, hogy rendszerrel dolgozott, s minden tagja a maga helyén volt. Ez a körülmény is döntötte el javukra az első díj sorsát.

Másnap délelőtt Milano városa megvendégelte a tűzoltó csapatokat. Délután adta át a zsűri a milánói aréna helyiségében Konthy Gyula dr-nak, a győztes csapat parancsnokának az első aranyérmet, továbbá az olasz kormány ezüst emlékérmét s egy bronzplakettet.

A diadalmas tűzoltókat óriási lelkesedéssel fogadta megérkezésükkor Nyíregyháza város közönsége. József királyi herczeg pedig, az Országos Tűzoltó-Szövetség védője a következő távirattal fejezte ki elismerését Széchenyi Viktor grófnak, a szövetség elnökének:

— Igen nagy ötömmel vettem a jó hírt. őszinte szívből gratulálok a nyíregyházai derék önkéntes tűzoltó-testületnek. József főherceg.

Az eseményről makett is látható a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, a dr. Konthy Gyula Emlékhelyen.

- FrissMédia -