AKTUÁLIS
#Nyírtass
#mesterszakács
Mestervacsora nyolcadszor, idén Nyírtasson!
Borjúbríz, lazac kéksajt szivaccsal, na meg céklagolyóba töltött kacsa – nyolcadik alkalommal rendeztek mestervacsorát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Borjúbríz, lazac kéksajt szivaccsal, na meg céklagolyóba töltött kacsa – nyolcadik alkalommal rendeztek mestervacsorát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A környék legnevesebb mesterszakácsai és cukrászmesterei ismét azt mutatták meg, milyenek az iránymutató trendek a gasztronómiában. A mestervacsorát idén Nyírtasson tartották és több mint 200 vendég vett részt rajta.

Mintha csak az angol királynő díszvacsorájára készültek volna, hosszú sorban adták egymásnak a különlegesen elkészített fogásokat a mesterszakácsok és kukták. A VIII. Mestervacsora hallatlan precizitást és koncentrációt követelt meg szakemberektől. A konyha így sokszor egy felbolydult méhkasra hasonlított. Több tucat megyebeli mesterszakács, cukrászmester, főúr, pincér és felszolgáló fogott ismét össze, hogy megmutassák, hogy néz ki Szabolcsban a fine dining, azaz az étkezés művészete.

– Én mindig nagyon örülök, amikor a megyében van egy ilyen kezdeményezés, mert az elmúlt 6 évben óriásit fejlődött a megyei gasztronómia, a megyei gasztrokultúra és itt hálával tartozom és nagy köszönettel a megyei vendéglátós kollégáknak, ugyanis egy olyan eseményen lehetünk, ahol a gasztronómia szerelmeseit, a szakácsok, a felszolgálók vagy pincér kollégák és a cukrászok egy olyan randevúra szólítják, amely 2017 gasztronómiai trendjeit is meghatározhatja, nem csak itt a megyében, hanem az országban – mondta el Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.

Megkomponált ételek

Lazac érlelt, sonkával, kéksajt szivaccsal, paradicsom consomme, céklás kacsagolyóval, bazsalikom spagettivel, borjú bríz, polippal, fermentált zöldségekkel, édesburgonyával a tányérdesszerten pedig az aztékékok aranya. Az előétellel együtt 6 izgalmas fogást kóstolhattak mega vendégek. A menüsort többek között az erfurti szakács olimpián nagy sikert aratott 5 fős csapat találta ki. Szoboszlai Gyula azt mondta, ezek az ételek a legújabb trendet képviselik.

– Nem a megyei ételekkel foglalkozunk, hanem a mai korszerű trendnek szeretnénk megfelelni. Most ez a divat. A menűsoron is lehetett látni azt, hogy nem írtuk ki, hogy mi hogy készül, milyen módon, hanem csak a szavakkal festettük le, hogy mik a fő elemei az ételnek – hangsúlyozta Szoboszlai Gyula, Venesz-díjas mesterszakács.

Nemcsak finom, hasznos is

A mestervacsorát a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség Nyíregyháza és környéke Regionális Szervezte és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gasztronómia Egyesület szervezte meg, a helyszínt pedig a Nyírtassi Magyar Talléros Pálinka és Rendezvényház biztosította. A szakemberek azt mondták, bár sok pénzbe és fáradtsága kerül egy ilyen rendezvény, de a haszna megkérdőjelezhetetlen.

– Többes haszna van ennek a rendezvénynek, együtt tudnak működni a kollégák, itt tudnak lenni az iskolák oktatói, itt tudnak lenni a rendezvényen azoknak a gyakorlati helyeknek a képviselői, akik a fiatalokkal foglalkoznak és látják mi a trend, mi felé haladunk és ennek szellemében tudják a diákokat oktatni – tette hozzá Tótné Medved Zsuzsa, az MNGSZ Nyíregyháza és környéke Regionális Szervezetének elnöke.

Látványból is jeles

Csokoládészökőkút, látványsorbet, válogatott borok, koktél és pálinka fokozta a hangulatot a mestervacsorán. A vendégek pedig nagyon élvezték. – A legjobban nekem meglepően ez a borjús főétel ízlett, de a desszert is nagyon finom volt, úgyhogy tényleg mindennel meg voltunk elégedve – mosolygott Szabó Evelin.

A megye egyik legkülönlegesebb gasztroeseménye nem csak nagy sikerrel zárult, a szakemberek azt is bejelentették, hogy a tervek szerint a 2020-as szakácsolimpián ismét indul majd szabolcsi csapat. A nagy megmérettetésig pedig az utánpótlásnevelésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Forrás: nyiregyhaza.hu

-Friss Média-