SPORT
Foci EB 2016
#eb 2016
#Izland
#Labdarúgás
#Anglia
Itt az EB legnagyobb csodája! Izland kiejtette Angliát
Az Anglia–Izland mérkőzéssel zárult a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntője, és óriási meglepetéssel, ugyanis az izlandiak búcsúztatták (2–1) a titkos esélyes „háromoroszlánosokat"!

Bár Anglia is a kőkeménynek ígérkező, öt világbajnokot felvonultató ágra került, a nyolcaddöntőben Izland kiejtése papíron nem tűnt megoldhatatlan feladatnak.

De a története első Eb-jén részt vevő szigetországi együttes alaposan megtréfálta az angolokat, akik 1966 óta 19 mérkőzést játszottak a vb-k és az Eb-k egyenes kieséses szakaszában, ám ebből csupán hatszor diadalmaskodtak, sőt a rendes játékidőben csak háromszor nyertek. Anglia legutóbbi négy Eb-s egyenes kiesés mérkőzése tizenegyespárbajba torkollott, ám csak egyet tudott megnyerni ebből.

A találkozó remekül kezdődött: aki húsz percet késett, lemaradt a legfontosabb pillanatokról.

Anglia a negyedik percben előnyhöz jutott Wayne Rooney büntetőből szerzett góljával, de öröme nem sokáig tartott: alig több mint egy perccel később Izland Ragnar Sigurdsson találatával. 1–1

Az izlandiak ráadásul fordítani tudtak: Kolbeinn Sightórsson lövése védhetőnek tűnt, de Joe Hart kezéről becsorgott a labda a kapuba. Hideg zuhany a javából! 1–2

Az Eb-történelem során még sohasem esett három gól egy meccsen ilyen rövid idő alatt.

A szünet előtt Harry Kane járt a legközelebb az egyenlítéshez, de Hannes Halldórson kapus a léc alól kitolta a Tottenham gólvágójának löketét.

Fordulás után Izland előtt adódott az első nagy lehetőség: Sigurdsson ollózása Hartot találta telibe. Az angoloknak nem volt igazán nagy ziccerük az egyenlítésre, végig nyomtak, de nem tudták feltörni az izlandi falat. A túloldalon ellenben Izland többször eldönthette volna a továbbjutást.

Anglia kudarcot vallott – nem először –, Izland pedig az Európa-bajnokság legnagyobb meglepetését szolgáltatta, és készülhet a házigazda franciák elleni negyeddöntőre!

Azt meg csak halkan tesszük hozzá, hogy Izland csupán döntetlent játszott Magyarországgal…

NYOLCADDÖNTŐ

ANGLIA–IZLAND 1–2 (1–2)
Nizza, Stade de Nice, 33 901 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
ANGLIA: Hart – Walker, Cahill, Smalling, Rose – Alli, Dier (Wilshere, a szünetben), Rooney (Rashford, 87.) – Sturridge, Kane, Sterling (Vardy, 60.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
IZLAND: Halldórsson – Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, B. Bjarnason – Sigthórsson (E. Bjarnason, 77.), Bödvarsson (Traustason, 89.). Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson
Gólszerző: Rooney (4. – 11-esből), ill. R. Sigurdsson (6.), Sigthórsson (18.)

-Nemzeti Sport-