AKTUÁLIS
#kisvárda
#tél
#idősek
#tél
Elképesztő dolgot tettek az idősekkel a kisvárdai otthonban!
Ezzel a címmel írtak cikket Kisvárdáról egy budapesti online oldalon! Csupán fotókat láttak a Facebookon, amelyen boldog idős korúakat láttak igen-igen jókedvűen szánkózni!

Rengeteg rémes és felháborító dolgot hallunk manapság arról, hogy milyen ellátásban és dolgozói magatartásban részesülhetünk, ha Magyarországon valamilyen kórházba vagy otthonba látogatunk. Évek óta tudjuk azonban, hogy a kisvárdai időseket napközben ellátó, a Kisvárda és Térsége Szociális Szolgálat által működtetett nappali ellátásban ez egyáltalán nem így van!

Az ide tartozó idős hölgyek és urak ugyanis aktívan, soha nem unatkozva, sokszor csak magukat szórakoztatva vesznek részt különböző programokon, foglalkozásokon, gondozóik, vezetőik koordinálásával, legtöbbször az utóbbiak ötlete alapján.

Például: mindig megünneplik társaik név,-és születésnapját, saját maguk által készített kulturális műsorokkal ünnepelnek nemzeti ünnepeinken, vagy éppen jelmezbe öltöznek farsangra. Szebbnél szebb kézműves dolgokat készítenek saját kezeikkel, olykor sütnek-főznek, rendezik az udvart, a kertet, illetve mindig nagy szeretettel fogadják a hozzájuk látogató gyermekeket is.

Ilyenkor télen, még inkább „a négy fal közzé” szorulnak a hideg miatt, ami persze gyereknek és felnőttnek, fiatalnak és idősnek egyaránt unalmas és bosszantó tud lenni a hosszú, hideg, borongós, téli hónapokban. A hó viszont, ha esik (márpedig idén szerencsére esett bőven), számtalan szabadban töltött programmal hívogat. Nem csak a gyerekeket és nem csak a fiatalokat!

Mert a kor nem boldogságfüggő!

Így egy napon, az idősek és gondozóik egyesével szánkóra pattantak és hangos kacajok közepette megszánkóztatták egymást az intézmény udvarán. A fotókat látva, szinte hallani a nevetéseket!

S persze ezek a képek arról is árulkodnak, hogy büszkék vagyunk kisvárdai társainkra, akik szívvel-lélekkel, nem „kötelezően” végigcsinálva, hanem nagy empátiával és odaadással végzik munkájukat!

Végre egy hely, ami azért van, hogy másokat valóban segítsen! Az intézményben ellátottak nem csak "le vannak tudva", lelkükre és közérzetükre is figyelnek! Az ilyen programok nem kerülnek pénzbe, mégis felejthetetlenek maradnak azoknak, akik átélték azt!

Még további sok ilyen közös programot, jó egészséget kívánunk mindannyiuknak!

KÖSZÖNJÜK, hogy példamutatásukkal felnyitották a szemeinket arra, hogy az egyszerű dolgok tehetik igazán boldoggá az embert! Teljesen mindegy, hogy hány évesen!

Durucz Gabi
Friss Média