NAGYVILÁG
Külföld
#usa
#amerika
#trum
Elemző: "Donald Trump nem lúzer típus"
Az elemzők azt valószínűsítik, hogy Trump győzelme esetén komoly változások lesznek sok területen, de, hogy pontosan milyen terülteken, azt nehéz megmondani, mert a választási kampány kevés tartalmi elemet tartalmazott.

Donald Trump vezet Amerikában. Ez általános meglepődést okozott, mert az elemzői várakozások azt mutatták, hogy Hillary Clinton nyerni tud – ezt mondta Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője a Ma reggelben.

Ugrósdy Márton Amerika-szakértő is azt nyilatkozta, hogy amikor reggel felkelt és megnézte a híreket, akkor igencsak meglepődött.

Az elemzők azt valószínűsítik, hogy Trump győzelme esetén komoly változások lesznek sok területen, de, hogy pontosan milyen terülteken, azt nehéz megmondani, mert a választási kampány kevés tartalmi elemet tartalmazott. A küzdelem ugyanis főként egymás lejáratásáról szólt. Egyes felmérések szerint a szavazók egy jó része nem azért szavazott valakire, mert rá akart szavazni, hanem azért, mert tetteit a másik iránti ellenérzések mozgatták.

Sok olyan ígérete van Trumpnak, ami nem igazán megvalósítható, de számtalan dologban nem tudni, hogy Donald Trump mit szeretne. Elsősorban a bizonytalanság most a kockázati tényező – mondta Ugrósdy Márton.

Fodor Csaba elemző kitért arra, hogy Donald Trump, aki az üzleti világból érkezett és a politikai világot nem ismeri, először is meg tanulnia a politikai térben lévő mozgást. Ugrósdy Márton arra is felhívta a figyelmet, hogy Trump győzelmével egy zárt világ nyílt meg a kívülállók számára a politikában.

A “washingtoni elit zártsága és mítosza változni fog”, ami a politika életre is hatással lesz. Mindkét oldalon megerősödhetnek a politikai mozgalmak. Kérdés hogy a “Trump-jelenség” egyszeri alkalom volt-e vagy demokratizálódik mindkét párt működése, az egyszerűbb tagok is kaphatnak-e beleszólást.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kiemelte: hiába lesz republikánus többség a szenátusban, ha olyan szenátorok kerülnek vissza, akik korábban Donald Trump ellen voltak, így kérdéses milyen lesz a szenátusi támogatottsága. Emellett a jelöltnek sok olyan ígérete volt, amely nem igazán megvalósítható, nem tudni, igazán mit szeretne.

Az elemzők arról is beszéltek, hogy mindkét jelöltnek megvoltak az erősségei és gyengeségei, de mint Fodor Csaba mondta: „Donald Trump nem lúzer típus”.

Fodor Csaba a magyar-amerikai kapcsolatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a kapcsolaton javítani kell, de Magyarország partner lesz ebben.

MTI