Békebeli zserbó
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 dkg élesztő
5 dkg + 10 dkg porcukor
2 tojás
1 dl langyos tej
20 dkg zsír
1 evőkanál vaj
kg darált dió
1 üveg sárgabarack lekvár
10 dkg étcsokoládé
1 csipet só
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, majd egy csipet cukorral morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet dolgozzuk össze a zsírral, adjunk hozzá 5 dkg porcukrot, egy csipet sót, majd a tojásokat, végül a felfuttatott élesztőt. Dolgozzuk össze a tésztát. Ha túl keménynek találjuk, óvatosan adagolva langyos tejjel lágyíthatjuk. Az összeállított tésztát osszuk 3 egyforma részre. Ezeket nyújtsuk egyforma méretűre és vastagságúra.
Az egyik tésztalapot fektessük a tepsibe, villával szurkáljuk meg, majd kenjük meg a lekvár felével. Szórjunk rá darált diót és annyi porcukrot, hogy maradjon még.
Fektessük rá a második tésztalapot, amit ugyanígy szurkáljunk meg, kenjünk meg lekvárral, szórjunk meg dióval, majd porcukorral.
Erre kerül rá a harmadik tésztalap, amit szintén szurkáljunk meg villával, hogy a gőz távozni tudjon. Ezután hagyjuk pihenni kb. 45 percig.
180 fokra melegítsük elő a sütőt és 40 percig süssük az összeállított zserbót. A légkeverésre semmi szükség, hiszen ez egy békebeli recept, ami nem igényli a modern konyhának ezt a találmányát. Ha megsült, vegyük ki a tepsit és hagyjuk kihűlni a süteményt.
A csokoládét vajjal olvasszuk meg vízgőz felett. Ezt rákenhetjük közvetlenül a sütemény tetejére, de tehetünk alá még egy réteg baracklekvárt is.
Modern zserbó
Hozzávalók kb. 15 darabhoz
20 dkg dió
4 dkg aszalt puha sárgabarack
4 dkg babapiskóta
3 evőkanál házi baracklekvár
1 evőkanál holland kakaó
5-8 dkg porcukor (ízlés szerint)
1 evőkanál sötét rum vagy 1 kis kanál rumaroma
Bevonathoz
15 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj
1 marék dió
vagy Lidlben Aldiban kapható csokireszelék
Elkészítés
A babapiskótát őröld porrá aprítógépben, majd öntsd át egy keverőtálba.
A diót serpenyőben pirítsd meg, aprítsd, öntsd az őrölt piskótához. Következhet az aszalt sárgabarack, aprítsd fel és öntsd a többihez.
Add hozzá a porcukrot, a kakaót, a rumot/rumaromát és a sárgabaracklekvárt.
Az aszalt sárgabarackot is aprítsd fel, mehet a többihez.
Adj hozzá porcukrot, 1 kanál kakaót, rumot és 3 evőkanál házi sárgabaracklekvárt. Kezd el összegyúrni, ha szükséges, adj még hozzá lekvár. Kemény, de formázható masszát kell kapni. Kóstold meg, ha szükségesnek érzed, adj még hozzá cukrot.
A masszából formázz kis golyókat.
Készítsd el a csokimázt: vízgőz felett olvaszd meg az apróra tört étcsokoládét, add hozzá az olajat, keverd össze, és mártogasd bele a golyókat. Helyezd a csokis golyókat szilikonlapra vagy sütőpapírra. Az diógerezdeket pörköld meg, majd, mielőtt a csoki megdermedne, egy-egy darabot tegyél a golyók közepére. Ha a kész csokireszeléket választod, vizes kézzel gördítsd át a golyókat majd hempergesd meg a csokireszelékben.
Szöveg és kép Novák Viki