KULTÚRA
Gasztro
Zserbó - a karácsonyi klasszikus két köntösben
Ma egy karácsonyi klasszikust hoztam Nektek békebeli és modern köntösben. A klasszikus verzió elkészítése több időt igényel, a modern verzió gyors és sütni sem kell. Vidám adventi készülődést mindenkinek!

Békebeli zserbó

Hozzávalók:

40 dkg liszt

1 dkg élesztő

5 dkg + 10 dkg porcukor

2 tojás

1 dl langyos tej

20 dkg zsír

1 evőkanál vaj

kg darált dió

1 üveg sárgabarack lekvár

10 dkg étcsokoládé

1 csipet só

Elkészítés:

A tejet langyosítsuk meg, majd egy csipet cukorral morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet dolgozzuk össze a zsírral, adjunk hozzá 5 dkg porcukrot, egy csipet sót, majd a tojásokat, végül a felfuttatott élesztőt. Dolgozzuk össze a tésztát. Ha túl keménynek találjuk, óvatosan adagolva langyos tejjel lágyíthatjuk. Az összeállított tésztát osszuk 3 egyforma részre. Ezeket nyújtsuk egyforma méretűre és vastagságúra.

Az egyik tésztalapot fektessük a tepsibe, villával szurkáljuk meg, majd kenjük meg a lekvár felével. Szórjunk rá darált diót és annyi porcukrot, hogy maradjon még.

Fektessük rá a második tésztalapot, amit ugyanígy szurkáljunk meg, kenjünk meg lekvárral, szórjunk meg dióval, majd porcukorral.

Erre kerül rá a harmadik tésztalap, amit szintén szurkáljunk meg villával, hogy a gőz távozni tudjon. Ezután hagyjuk pihenni kb. 45 percig.

180 fokra melegítsük elő a sütőt és 40 percig süssük az összeállított zserbót. A légkeverésre semmi szükség, hiszen ez egy békebeli recept, ami nem igényli a modern konyhának ezt a találmányát. Ha megsült, vegyük ki a tepsit és hagyjuk kihűlni a süteményt.

A csokoládét vajjal olvasszuk meg vízgőz felett. Ezt rákenhetjük közvetlenül a sütemény tetejére, de tehetünk alá még egy réteg baracklekvárt is.


Modern zserbó

Hozzávalók kb. 15 darabhoz

20 dkg dió

4 dkg aszalt puha sárgabarack

4 dkg babapiskóta

3 evőkanál házi baracklekvár

1 evőkanál holland kakaó

5-8 dkg porcukor (ízlés szerint)

1 evőkanál sötét rum vagy 1 kis kanál rumaroma

Bevonathoz

15 dkg étcsokoládé

1 ek étolaj

1 marék dió

vagy Lidlben Aldiban kapható csokireszelék

Elkészítés

A babapiskótát őröld porrá aprítógépben, majd öntsd át egy keverőtálba.

A diót serpenyőben pirítsd meg, aprítsd, öntsd az őrölt piskótához. Következhet az aszalt sárgabarack, aprítsd fel és öntsd a többihez.

Add hozzá a porcukrot, a kakaót, a rumot/rumaromát és a sárgabaracklekvárt.

Az aszalt sárgabarackot is aprítsd fel, mehet a többihez.

Adj hozzá porcukrot, 1 kanál kakaót, rumot és 3 evőkanál házi sárgabaracklekvárt. Kezd el összegyúrni, ha szükséges, adj még hozzá lekvár. Kemény, de formázható masszát kell kapni. Kóstold meg, ha szükségesnek érzed, adj még hozzá cukrot.

A masszából formázz kis golyókat.

Készítsd el a csokimázt: vízgőz felett olvaszd meg az apróra tört étcsokoládét, add hozzá az olajat, keverd össze, és mártogasd bele a golyókat. Helyezd a csokis golyókat szilikonlapra vagy sütőpapírra. Az diógerezdeket pörköld meg, majd, mielőtt a csoki megdermedne, egy-egy darabot tegyél a golyók közepére. Ha a kész csokireszeléket választod, vizes kézzel gördítsd át a golyókat majd hempergesd meg a csokireszelékben.


Szöveg és kép Novák Viki