INTERJÚ
Végzetes vallomások - sikergyanús krimivel jelentkezett a fiatal magyar írónő
A héten mutatták be Bander Anita első könyvét. A fordulatos bűnügyi történetre minden nagy hazai könyvterjesztő lecsapott.

A regény rekordidő alatt készült el. Anita idén januárjában kezdett el dolgozni rajta, és ma már bárki a kezébe veheti az igényes és kicsit sem rövid: 350 oldalas kötetet. A 29 éves szerzőt a kezdetekről és a sikerről kérdeztük.

- Gyerekkorom óta az írás szerelmese voltam, de az élet különböző behatásai és szakaszai elfordítottak kissé tőle. Azonban januárban elkezdtem dolgozni a könyvemen és az első oldalak után a párom csak ennyit tudott mondani: folytasd, kérlek! Így folytattam, és egy bő hónap alatt született meg a Végzetes vallomások. Közben a bander.book nevű Instagram-oldalamon is dolgoztam, ahol alig néhány hónap alatt háromezres követőtáborom lett. Egy barátnőm szólt, hogy a Lafemme magazin oldalán látott egy hirdetést, melyben fiatal tehetségeket keresnek, akikkel interjút készítenének és ezt megosztanák népszerű YouTube csatornájukon is. Először nem bíztam magamban eléggé, mivel láttam, hogy leginkább biológusokkal és más egyéb, rendkívül tehetséges fiatalokkal készítettek eddig interjúkat. Nem gondoltam, hogy egy könyv megírásával közéjük tartoznék. Azonban mégis megcsináltam a bemutatkozó videót és minden mindegy alapon pályáztam. Március végén írtak, hogy beválogattak és bent vagyok a 25 szerencsés fiatal közt, akikkel szeretnének videós interjút készíteni az idén profi stábbal, fodrásszal, sminkessel. El sem hittem! A forgatás nagyon jó volt és a TalentN YouTube csatornáján, illetve weboldalán is kint lesz egy hónapon belül.

- Miért éppen krimi az első könyved?

- A krimi műfaja az, ami leginkább közel áll a szívemhez. Valahogy nem is volt kérdés, milyen hangulatú és témájú könyvet fogok írni. Számomra ez az a műfaj, mely megadja azt az életérzést és hangulatot, amelynek rabja vagyok.

- Miről szól a Végzetes vallomások?

Egy rejtélyes gyilkosság nyomozásáról, de egyben a saját magammal vívott harcomat is jelképezi. Erre, ha majd egy idegen leveszi a Libri könyvespolcáról, nem biztos, hogy rá fog jönni. De nem is kell. Amit szeretnék, hogy nyújtson mindenki számára, az az izgalom és a rettegés. Adott egy fiatal egyetemista lány ígéretes jövővel. Tökéletes családi idill veszi körül, de aztán minden megváltozik. Eltűnése megrendíti a szüleit és a testvérét, a hosszan tartó nyomozás során sokan gyanúba keverednek, miközben egy másik szálon végigkövethető egy széthullani készülő család képe.


- Hogyan dolgozol? Van szigorú órabeosztásod, vagy amikor időd van vagy az ihlet jön, akkor leülsz és rovod a sorokat?

- A magánéletben irodavezetőként dolgozom. Egy napom körülbelül úgy néz ki, hogy reggel kilenctől délután három óráig vagyok bent és utána tudom ellátni az "írói feladataimat". Ezeket leginkább este szoktam, amikor a gondolataimat még inkább szabadjára tudom engedni. Ilyenkor van, hogy akár 6000 szót is képes vagyok "legyártani" egyhuzamban.

- A legnagyobb cégek forgalmazzák a könyvedet, amit egyébként magánkiadásban jelentettél meg.

- Nagyon sokáig gondolkoztam és ültem a kiadói szerződések felett, míg végül a magánkiadás mellett döntöttem. Aki ismer, az tudja, hogy szeretem kézben tartani a dolgokat és minden opció közül ez volt a legszimpatikusabb választás. Sokan el szerettek volna tántorítani a magánkiadástól, azzal az indokkal, hogy nem fognak komolyan venni a szakmában, de ezen már túltettem magam. Hiszen végül abban sem volt igazság, hogy így nem fogok bekerülni a Librihez.

Ezzel választ is adtam a kérdésre, de bővebben: a Libri, a Líra, a Bookline és a Banderbook.hu a fő terjesztői a könyvemnek. Mind online és mind könyvesbolti értékesítés is lesz a terjesztésnél. Amivel többet szeretnék adni azoknak, akik a banderbook.hu webshopomon keresztül rendelnének, hogy díszcsomagolásban, kísérőkártyákkal látom el a csomagokat, így akár ajándéknak is meg lehet vásárolni a Végzetes vallomásokat.

- Mi jön ezután, milyen folytatásra számíthatunk?

- Elkezdtem a banderbook.hu webshopot üzemeltetni és beindítottam a rendelés funkciót, így már teljesen él a lehetőség. Egyelőre most az első könyv értékesítésére koncentrálok, és a későbbiekben jobban elkezdek foglalkozni a második könyv írásával. Ez teljesen független lesz az első könyvtől. Már elkezdtem, de még nagyon az elején tartok. Még a Végzetes vallomásoknál is szövevényesebbre tervezem, ezért sok munka lesz benne.

Azért ízelítőt már a második könyvből is kaphatunk az első záróoldalain. A „Végzetes vallomások” Bander Anita első gyermeke. Az írónő azt mondja, mostantól mindig így fogja hívni, hiszen dédelgette, nevelgette, s mikor felcseperedett, útjára kellett engednie. Rögös volt az út, de megérte minden percét! Anita azt üzeni mindenkinek, hogy akármi is legyen az, amit szeretünk csinálni, soha ne engedjük el amiatt, mert nem hiszünk magunkban eléggé!

- FrissMédia -