Tudomány és Technika
Városban hamarabb halnak az állatok (is)
Legalábbis rákban. A madarak, mókusok, patkányok, egerek és sünök vannak a legnagyobb veszélyben, de a macskák is érintettek.

Hasonlóan az emberekhez, az állatok között is nagyobb valószínűséggel fordulnak elő rákos megbetegedések, ha életvitelszerűen élnek a városokban - állítják kutatók a Royal Society tudományos lapjában, a Proceedings B-ben. Az emberi aktivitás közvetve és közvetlenül is érinti őket: a fény-, zaj- és kémiai szennyezések, a magas cukortartalmú ételetek és a vírusok is rontják a túlélési esélyeiket. Elsősorban a madarak, mókusok, patkányok, egerek és sünök vannak veszélyben, ők ugyanis elfogyasztják az emberek által előállított élelmiszereket.

Az régtől ismert, hogy az elhízás jelentősen növeli a rák kockázatát az embereknél és ez nincs máshogy az állatoknál sem. A kenyérrel etetett mókusok elhíznak, hiszen a táplálék nem része a természetes étrendjüknek. Ezért nem túl áldásos, amikor a turisták saját ételeikkel etetik az állatokat, mivel egyértelműen károsítják vele az egészségüket.

A tanulmány szerzői sirályokat és patkányokat is vizsgáltak és arra a következtetésre jutottak, hogy több mutáció volt fellelhető azokban az egyedekben, amelyek autópályák vagy gyárak mellett éltek. A vizek szennyezettsége szintén aktuális téma, hiszen a tengerekben és óceánokban élő élőlények emiatt sebezhetőbbek a rákot okozó vírusokkal szemben. Ugyanígy van ez a macskákkal is, akiknél a szennyezett városi környezet miatt szintén magas a rák előfordulása.