AKTUÁLIS
#Vakok és Gyengénlátók
#Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Vakmerők - Ők nem a szemükkel látnak - videó
​2004-ben szerveződött újra a Vakok és Gyengénlátók megyei szervezete. Nyíregyházán közel 300, a megyében megközelítőleg 600 taggal működő egyesületnek hat kistérségi csoportja is van, köztük a kisvárdai, ahol mintegy 70 tagot számlálnak. Országosan 80 ezer látássérült honfitársunk éli mindennapjait.

A 15 éves jubileum alkalmából, úgynevezett érzékenyítő programokat szerveznek az érdeklődőknek. A hívó szóra jelentkezett Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, aki szemtakaró segítségével a szemtől mindent elzárva – így gyakorlatilag vakon – próbált meg az utcáról bejutni az első emeleti irodájába egy vakvezető bot segítségével.

Míg a látók ezt a feladatot körülbelül 2 perc alatt oldják meg, addig az alelnöknek megközelítőleg 8 percet vett igénybe az irodájának megközelítése. „nem volt egy egyszerű feladat” – fogalmazott mikor beért az irodájába Baracsi Endre. „Teljesen megváltozik a világ ilyen helyzetben.

Nemes-Nagy Tünde, az egyesület elnöke elmondta, minél több közszereplőt szeretnének bevonni az egyesületük kezdeményezésébe, a Vakmerő érzékenyítő programba. Már most is sok önkéntes segíti a munkájukat, mint például Kosik Anita, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színésze, aki felolvasásokat tart az egyesület tagjainak - jegyezte meg az elnök asszony.

Érzékelés

Látás, hallás, tapintás. Az érzékelés a környezet bizonyos változásaira hangolt érzékszervek változásregisztráló folyamata. Vagyis érzékelésnek számít a retina fényviszony-változásra adott reakciója, a csiga (belső fülben található szerv – a szerk.) hanghullámokra adott viselkedése, de a bőr nyomásra vagy éppen hőmérséklet-változásra való reagálása is. Mindegyik érzékelés közös mozzanata a környezeti változás nagyságát és milyenségét egyértelműen jelző információk.

Környezetünk megértéséhez információkra van szükségünk, s ha a látás, hallás, tapintás - mint információforrás - valamelyike hiányzik, bizony életünk egy szempillantás alatt romokban heverhet. Ezért ezeket az egészen egyszerű információkat (melyeket az érzékelés során gyűjtünk), az észlelés folyamatában meg kell toldani olyan információfeldolgozó képességgel, amik kiegészítik, helyesbítik, esetleg pótolják az elemi ingerek hiányosságait. Ilyen hiányosság lehet a látás elvesztése vagy korlátozott módja.

Fontos, hogy megértsük a vakok és gyengénlátók világát, hiszen így sokkal könnyebben tudunk segíteni nekik, illetve el- és befogadásuk is lényegesen egyszerűbb.

Ők nem a szemükkel látnak

Azok a hétköznapi dolgok – mint például a munkahelyünkre bemenni, – teljesen egyszerűnek tűnnek, de látás nélkül sokkalta bonyolultabb a helyzet. Visszatérve az alelnökre, Baracsi Endre a hallására próbált hagyatkozni, ugyanakkor még is nehéz volt számára a feladat. Tegyük hozzá, a megtett útvonalat az alelnök ismeri, hisz az irodája és a bejárat közti utat több ezerszer megtette már. Az alelnök a feladat végén megjegyezte, hogy azokat az érzékszerveit használta, amiket talán eddig kevésbé, vagy nem tudatosan használt. „Érdekes volt megtapasztalni ezt a világot.

Técsi László, a kisvárdai kistérségi körzeti csoport vezetője elmondta, hogy Kisvárda és környékén közel 70 tagjuk van. Évente egy alkalommal találkoznak, az őszi Információs napon, ahol lehetőséget biztosítanak a tagoknak egyéni beszélgetésekre, jogi- és szociális kérdések megválaszolására, látássérültek életvitelét megkönnyítő eszközbemutatók megtartására.