NAGYVILÁG
Belföld
Ültess te is egy fát
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a zöldfelületek növelése, illetve az oxigént jelentő lombos fák ültetése. Nagyvárosokban különösen, hiszen a környezetünket terhelő nagyvárosi létforma fokozattan igényli a zöldterületek megőrzését, újak létesítését.

Ezt felismerve nagyszabású fásítási program zajlik Nyíregyházán, melynek keretében ma egy helyi vállalkozás felajánlásának köszönhetően újabb fasort ültettek el, ezúttal az Eötvös utcán. Az eseményen jelen volt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza város polgármestere, valamint dr. Rákóczi Ildikó a városrész önkormányzati képviselője is, akik el is ültettek egy-egy fát.



A ma ültetésre került 26 darab juharfát tudatos fajválasztással az utcaképhez, közművekhez igazítva választották ki. A gömbjuharok koronái nem érik majd el a felettük húzódó légvezetékeket, így nem jelentenek későbbiekben balesetveszélyt, így a fák csonkolására sem lesz szükség.

A mai faültetés része a tavaly ősszel Kovács Ferenc polgármester által meghirdetett fásítási programnak. Most egy nyíregyházi vállalkozás felajánlásból ültették el a juharfákat.



Az akcióval párhuzamosan 318 db díszfát és 1845 db díszcserjét oszt ki ezekben a napokban a NYÍRVV Nonprofit Kft. az „Ültess egy fát Nyíregyházáért!” program keretében, amire eddig 13 intézmény és 171 magánszemély pályázat útján igényelt a háza, intézménye előtti közterületre növényeket.

Az Eötvös utcán a városüzemeltetés korábban már ifjította az elöregedett és emiatt veszélyt jelentő 35 darab japánakác fát. Az eljárással a fák élettartamát és fenntarthatóságát jelentős mértékben meghosszabbították. A koronaszűkítés hatására a koronaszerkezet stabilizálódott, egy-két éven belül újra a fajra jellemző, de már megbízható koronával lesznek díszei e fák Nyíregyházának.

- FrissMédia -