AKTUÁLIS
#Újfehértó
#elnökválasztás
Újfehértó fideszes polgármestere: Újfehértó elindult egy új úton
A csaknem 13 ezres Újfehértó két nagy város, Debrecen és Nyíregyháza ölelésében fekvő 1992 óta városi rangot kapott kis város. 2019. október 13-án lakói jelentős változás mellett döntöttek, hisz az eddig jellemzően balos vezetést fideszesekre cserélték.

A választás eredménye meglehetősen meggyőző, hisz a kormánypárti polgármester mellett hét Fidesz-KDNP-s képviselő kapott helyett a ma esküt tett képviselő-testületben. A fenmaradó négy székre az Együtt Egymásért Újfehértón Egyesület képviselői ülnek le.

A választáson 10 228 fő szerepelt a választói névjegyzékben, közülük végül 5 148 fő élt demokratikus jogával, ebből érvényesen voksolt 5092 polgár. Dr. Hosszú József, Fidesz-KDNP színekben hívta ki a várost több cikluson át vezető Nagy Sándor független polgármester-jelöltet, aki végül 872 szavazattal maradt alul Hosszúval szemben. A kormánypárti politikus az összese szavazatok 56, 76 százalékét söpörte be, azaz 2 890 voks alapján nyert mandátumot a város vezetésre öt éves időszakra.

A képviselő-testület összetételénél is meglehetősen meggyűző eredmény született és így erős legitimációt élvez az újonnan felállt testület, ugyanis a megszerezhető nyolc egyéni és a három listás helyből összesen hét helyet a Fidesz-KDNP képviselői szereztek meg, amiből hat egyéniben jött össze. Mint írtuk a fennmaradó négy képviselőhelyre az Együtt Egymásért Újfehértóért jelöltjei szereztek mandátumot.

Ma ünnepélyes keretek közt vették át a választási bizottság elnökétől a megbízóleveleket a Zsindelyes-ház hatalmas dísztermében, ahol ezt követően került sor az ünnepélyes eskütételre is. Az alakuló ülésen jelen voltak a város intézményvezetői civil és társadalmi szervezetek képviselői és a lakók.

Köszöntőt mondott a térség kormánypárti országgyűlési képviselője dr. Simon Miklós, valamint dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója, aki maga is újfehértói lakos.

Az új polgármester rövid beszédében azt mondta, hogy Újfehértón egy „polgárbarát önkormányzatot akarnak működtetni, az ügyfél lesz az első, nekünk az emberek szolgálata mindennél fontosabb” – jelentette ki, hozzátéve: minden döntésünkel, igyekezetükkel azon lesznek, hogy Újfehértó új pályára állhasson.

"Bízom benne, hogy Újfehértó gyöngyszeme lesz a megyének, még jobb lesz ebben a városban élni, miközben a térség vezető szerepét kell, hogy betöltse" – zárta beszédét a polgármester.