AKTUÁLIS
#Kisvárda
#vihar
#orkán
#erős szél
#tűzoltók
#katasztrófa
#időjárás
Újabb felhőszakadás, jég várható!
Az egész országra elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a felhőszakadás miatt. A következő órákban gyakorlatilag nincs olyan helye az országnak, ahol ne lenne nagy eső, de a teljes napra érvényes figyelmeztetés is életben van. A helyzet holnapra javulhat, akkor már csak a Nyugat-Dunántúlon kell nagyobb esőkre felkészülni.

Mint írták, ma estig, akár késő estig több hullámban várhatóak zivatarok, intenzív záporok, helyenként felhőszakadás (30-50, kevés helyen akár 50 milliméternél is több esővel) szélerősödés (40-65 km/h), és esetleg kisebb méretű jég kíséretében.

Brutális videó a tegnapi viharról, amit Kiss Tamás készített.

A tegnapi Kisvárdán tapasztalható, esetenként orkánerejű szél bőven adott munkát a tűzoltóknak. Több cikkben beszámoltunk róla, késő délután Kisvárdára óriási vihar csapott le, akkora mennyiségű esővel, hogy a gépkocsik alvázát mosta az utcákon hömpölygő jeges ár. A katasztrófavédelem tevékenységirányítási központjába, mintegy másfél óra alatt jóval több mint harminc bejelentés érkezett - tájékoztatta portálunkat Dóka Imre.

A szóvivő elmondta, hogy a rajokat elsősorban kidőlt fákhoz riasztották. Egy ilyen akadályozta egy ideig a forgalmat a 4-es főút Kisvárda és Ajak közötti szakaszán, valamint a Kisvárda és Kékcse közötti úton is. A Mártírok útján és a Kossuth Lajos utcában autókra, a Gagarin utcában egy garázsra, a Bessenyei közben pedig villanyvezetékre borult egy fa, és több helyen vízbeömlések miatt is be kellett avatkozniuk az egységeknek.

A szóvivő reggeli tájékoztatása szerint drasztikusan emelkedett a beavatkozások száma.

Elmondás alapján a kisvárdai járás területén tizenkilenc esetben útra borult fák és leszakadt ágak eltávolításánál, kilenc esetben elöntött pincéknél avatkoztak be, ahol a nagy mennyiségű víz eltávolításánál segítettek, négy helyen pedig az épületben keletkezett károk felszámolásán dolgoztak. A kisvárdai hivatásos egységek mellett Záhonyból, Mátészalkáról, Nyírbátorból, Nyíregyházáról, Baktalórántházáról, Fehérgyarmatról érkeztek hivatásos tűzoltók, de a vásárosnaményi önkormányzati és a demecseri, valamint az ajaki és tarpai önkéntesek is ezeken a helyszíneken nyújtottak segítséget, és ami a legfontosabb, egyetlen egy esetben sem történt személyi sérülés - jegyzi meg a szóvivő.

Fotó: Dudás Katalin