AKTUÁLIS
Új üzemet avattak Ramocsaházán
Ramocsaházán 700 négyzetméteres savanyító üzemet adtak át. A jelentős beruházás kormányzati támogatásból, mintegy 180 millió forintból valósult meg.

Ramocsaháza az elmúlt öt év során fokozatosan alakította ki az önellátó településformát. Így adottságai kihasználásával lehetőség nyílt késztermékek előállításra is. A gyümölcslevek mellett savanyított termékek készítése is szerepel a település kínálatában.

A Ramocsaházán gyártott gyümölcslevek százszázalékos gyümölcstartalommal, tartósítószermentesen, hőkezeléses eljárással egy új (push-up) rendszerű tasakba csomagolva kerülnek a polcokra saját márkás termékként, Ralma névvel Az egyedi csomagolás és a több mint tíz féle ízesítésű almalé egyre népszerűbb a fogyasztók körében.

A gazdaságélénkítő program lehetőséget nyújtott a településnek a közfoglalkoztatásban előállított értékek felhasználására, a beszerzett eszközök hasznosulására. Amikor megkeresés érkezett a Belügyminisztérium vízügyi és közfoglalkoztatási államtitkárságától projektterv kidolgozására, akkor Ramocsaháza a jellemző helyi sajátosságokat szem előtt tartva adta be a savanyító üzem programtervét.

A savanyított termékek készítésénél fontos szempont, hogy az alapanyag ellenőrzött helyről, helyi kistermelőktől származzon. A garantált minőségű zöldségfélék a legmodernebb, 21. századi technológiával és higiéniával rendelkező üzemben kiváló minőségű termékek elkészültét biztosítják.


A környéken fontosnak tartják, hogy a vidéki önkormányzatok és kistermelők termékei eljussanak a boltok polcaira, ezáltal az öntudatos fogyasztók asztalára is. Ezért hozták létre a Nyírségi termékcsaládot, mellyel a térségi tájjellegű termékeit foglalják egy csoportba.

Ezek értékesítésére online termelői piacot illetve értékesítő hálózatot szeretnének létrehozni.

Az üzemmel egyúttal új munkahelyek is létrejöttek. Fontos, hogy az üzem költséghatékony, hiszen egy 50 KW-os napelemrendszer termelése nagymértékben csökkenti a kiadásokat. A technológiát, az alapanyagokat, a csomagolóanyagokat a program további támogatásaként szerezték be.

Az átadó ünnepségen beszédet mondott Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal kormánymegbízottja, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Seszták Miklós kormánybiztos, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője.

- FrissMédia -