NAGYVILÁG
Belföld
#Rétközberencs
#óvoda
#beruházás
#Terület- és Településfejlesztési Operatív Program
Új óvoda Rétközberencsen
Ez év nyarán számoltunk be róla, hogy az 1100 lakosú zsáktelepülésen, Rétközberencsen a nyári hatalmas viharban a település 1950-es években épült óvodája is jelentős károkat szenvedett el. Pár hónapra rá, mintegy 60 gyermek egy három csoportszobás, a kor minden igényét kielégítő új óvodában készülhet az életre, immáron biztonságos körülmények között.

Persze nem a vihar miatt épült fel három hónap alatt az impozáns épület, hanem egy 2016-os kormányprogramnak köszönhetően. Célja, hogy a településen élő fiatalok foglalkoztatása és az életminőség javuljon. A program keretében felépített, közel 800 négyzetméteres épületben három csoportszoba, étkezőhöz tartozó kiszolgálóhelységek, tornaszoba és kiszolgáló létesítmények is helyet kaptak. A mintegy 220 millió forintos beruházás egy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében hazai és uniós forrásokból finanszírozták.

Az új óvoda elősegíti a munkába állást, nem csak a Rétközberencsen élő fiatalok számára, hisz a szomszédos településen élők is hozhatják a gyermekeiket. Az intézmény jelenleg 75 gyermek befogadásra alkalmas, de az előrelátó tervezésnek köszönhetően, költséghatékonyan egy újabb szárny hozzáépítésével, plusz csoportokkal bővíthetik az óvodát - fogalmazott Zborai Tiborné, Rétközberencs polgármester asszonya a mai átadóünnepségen.

A térség kormánypárti országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós arról beszélt, hogy a gyermekek első közösségi élményei az óvoda falai közt rögzülnek az emlékekbe, ezért nagyon fontos, hogy ezeket az éveket milyen környezetben tölti a jövő nemzedéke. Rétközberencs méltó környezetben készíti fel a gyermekeket a jövőre.

A község jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben. Kiépült a vezetékes ivóvízhálózat, a gáz- és telefonhálózat, az utak 90%-át szilárd útburkolattal fedték.