AKTUÁLIS
#szilveszter
#tűzijáték
#kutya
Úgy tilos, hogy részben szabad a tűzijáték szilveszterkor
Szilveszterkor tilos a közterületi tűzijáték, a magánterületről azonban az alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó eszközök indíthatók. Erről tett közzé állásfoglalást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Magyarán érdemes vigyázni állatainkra a mai este.

A járvány elleni védekezés miatt az idei szilveszteren tilos a közterületi tűzijáték és magánterületen is csak az alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó eszközök használhatók - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t. Mukics Dániel közölte: ez azt is jelenti, hogy a megszokott szilveszteri pirotechnikai termékek nem is érhetők el a kereskedelemben.

A tűzijátékok két engedélyezett kategóriájába tartozik például a lakáson belül is használható játékos eszközök, mint például a tortatűzijáték, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. A második osztályba olyan alacsony kockázatú kis tűzijátékok tartoznak, amelyeket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, ugyancsak a mennyiségi korlát betartásával, a 16 évesnél idősebbek egész évben megvásárolhatják.

A harmadik osztályba a közepes, szabadtéri használatra szánt tűzijátékok tartoznak. A járvány előtt ezeket lehetett december 28. és 31. között megvásárolni és szilveszterkor felhasználni, ám idén tilos az árusításuk és a felhasználásuk is.

Az idén tehát csak az első két kategóriába tartozó tűzijátékokat lehet megvásárolni és felhasználni, ám közterületen ezeket is tilos működtetni. Ez azt jelenti, hogy csak kertes házak udvarán van lehetőség a működtetésükre, a társasházak erkélye például nem minősül szabadtérnek, ott a balesetvédelmi utasításában szereplő védőtávolságot nem is lehet betartani - tette hozzá.

Felmentést kapnak a kijárási tilalomra vonatkozó rendelkezések alól az állatvédők szilveszter éjszakára - közölte az állatvédelemért felelős miniszteri biztos az MTI-vel. Ovádi Péter kiemelte, az igazolást csak azoknak a civil szervezeteknek az esetében fogadja el a rendőrség, amelyek alapító okiratában az állatvédelem a fő tevékenység.