KÖZÉRDEKŰ
#Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
#Bethlen Gábor sátor
#Tusványos
Tusványos: egyszerűsített elszámolásra váltanak a Bethlen Gábor Alap pályázatainál
A Bethlen Gábor Alap (BGA) pályázatainak elszámolásáról tartott tájékoztatót Németh Edit, a BGA Támogatáselszámolási és Monitoring Igazgatóságának vezetője Tusványoson, miután a sátormegnyitón Erdélyi Rudolf Zalán vezérigazgató bejelentette, hogy egyszerűsített elszámolásra váltanak bizonyos pályázatok esetében. Ezzel megkönnyítve az elszámolás adminisztrációját.

Az előadás címében feltett kérdésre – Hogyan lehet jövőre is pályázni? – már a beszélgetés elején kézenfekvő választ adtak a meghívottak: ahhoz, hogy jövőre is pályázni lehessen, a kedvezményezettnek el kell számolnia az előző pályázattal.

Németh Edit kifejtette, hogy a több éves tapasztalatnak köszönhetően pályázataik egyszerűek, a pályázók pedig egy internetes felületen tudják benyújtani dokumentumaikat. Munkatársaik mindenkinek rendelkezésére állnak, ha kérdések merülnének fel. Ugyanezen az elven az elszámolásban is segítenek, így könnyítve a pályázók és az munkatársak munkáját is.

Az igazgató úgy vélte, hogy az elszámolás is sokszor elrettenti a pályázástól a potenciális kedvezményezetteket, ezért szeretnének abba az irányba elmozdulni, hogy ez ne legyen egy elrettentő erő. A BGA által meghirdetett idei pályázatok közül a Gondoskodó Nemzeti Program I. és II., valamint a testvértelepülési programokra vonatkozóan vezették be az egyszerűsített elszámolást.




Az új döntés értelmében 2,5 millió forint vagy annál kisebb összegű támogatás esetében tehát nem kell alátámasztó bizonylatot benyújtani. Helyette egy nyilatkozatra van szükség, és nem kell részletes szakmai beszámolót sem mellékelni. Emellett a számlák adatait a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszerbe (NIR) kell feltölteni, ennek az összesítőjét kell majd benyújtani az elszámolás során.

Az egyszerűsítés lényege tulajdonképpen az, hogy a beadott számlaösszesítő és nyilatkozat alapján történik meg a projektek ellenőrzése. Ez nyilván sokkal egyszerűbb a mi és a kedvezményezettek szempontjából is” – hangsúlyozta az igazgató.

A 2,5 millió forint feletti támogatások esetében a kedvezményezettnek részletes szakmai beszámolót, és számlaösszesítőt is be kell nyújtaniuk az elszámolás szakaszában a BGA felé. A pályázatok esetében hiánypótlásra és az esetleges módosításokra adott a lehetőség, amennyiben a pályázó időben, még a megvalósítási időszakban változtatná meg valamilyen okból a szakmai tartalmat vagy költségtervet.

Az ellenőrzésről Németh Edit elmondta, hogy az nem minden esetben fordul elő, és leginkább segítségnyújtás, tanácsadás céljából történik a megvalósítási szakaszban.

Tusványos idején a Bethlen Gábor sátornál munkatársaik személyesen tájékoztatják a odalátogatókat és tájékoztatókat osztogatnak.

Forrás: szekelyhon.ro