AKTUÁLIS
#Kisvárda
#Trianon
#100
#megemlékezés
Trianon 100 – Kisvárdán is méltóképp emlékeztek
Kilenc évvel ezelőtt helyezték el az első koszorút a Kisvárda Nemzeti Összetartozás Emlékparkban. A park megálmodói, már akkor úgy tervezték, hogy a parkban felállított Trianon-emlékmű a későbbiekben újabb elemmel fog bővülni. 2020-ban a trianoni békeszerződés 100. évfordulóján egy több tonnás Kárpátaljáról származó szikladarab hirdeti nemzetünk szilárdságát.

A Csillag utcai körforgalomnál Bodrog László és Szabados István alkotása közé került az a több tonnás szikla, amit a Kárpátalja-ház kezdeményezésre állították fel, rajta egy Wass Albert idézettel: A kő marad (…)” Az Üzenet haza című vers az erdélyi író-költő egyik legszebb, legszívbemarkolóbb műve.

Az emlékkőállítás - pont, mint kilenc éve - most is közadakozásból valósult meg, így valós szimbóluma az összefogásnak, ezáltal az összetartozásnak.

Ebben az évben a városi, központi ünnepség megtartására nem került sor a járvány miatti biztonsági intézkedések okán. Viszont egyénileg mindenkinek lehetősége van/volt elhelyezni az emlékparkban a kegyelet és az emlékezés virágait, koszorúit.

Ma délután dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője; Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere, a város képviselőtestületének tagjai, és intézményvezetők emlékeztek csendes imával a 100 évvel ezelőtti nemzeti tragédiára. Az emlékezésen jelen voltak a történelmi egyházak képviselői.

A megemlékezés végén koszorút helyezett el az emlékkő talapzatán Seszták Miklós, Leleszi Tibor, valamint a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának tagjai.

A megemlékezésen a Honvédsuli tagja korhű, első világháborús katonai egyenruhában álltak díszőrséget, mellettük a kisvárdai hagyományőrző huszárok tartották a zászlókat.