KÖZÉRDEKŰ
Agrár
Több tonna növényvédő szert foglaltak le megyénkben
Több mint 2,2 tonna számos szempontból problémás növényvédő szert vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szalka-Agro Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. üzletében, a bírság akár több millió forint is lehet - közölte a Nébih .

A közlemény szerint a Nébih a növényvédő szereket is forgalmazó mátészalkai üzletet szeptemberben ellenőrizte és 248 problémás tételt talált, 2277 kilogramm mennyiségben.

A termékek között voltak lejárt felhasználhatósági idejű, sérült, bontott csomagolású, hiányos jelölésű, nem nyomon követhető, engedéllyel nem rendelkező (visszavont), engedélytől eltérő címkéjű, valamint idegen nyelvű címkével ellátott növényvédő szerek is.

Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy a telephelyen két olyan helyiségben is tároltak növényvédő szereket, amelyek nem feleltek meg az ezen készítmények raktározására vonatkozó előírásoknak.

A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból való kivonását és megtiltotta azok újbóli forgalomba hozatalát, a céggel szemben a hatósági eljárás folyamatban van.