NAGYVILÁG
Belföld
#béremelés
#orvosok
#rétvári
Több mint 200 ezres béremelést kapnak az orvosok
171 milliárd forinttal, vagyis a GDP fél százalékával jut jövőre több az egészségügynek jövőre. A szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek alapbére idén szeptembertől bruttó 107 ezer, jövő novembertől pedig bruttó 100 ezer forinttal nő - mondta Rétvári Bence államtitkár.

A jövő évi költségvetésben jelentős többletforrásokhoz jut az egészségügyi ágazat, ennek egyik fontos része a már az idén elindítandó béremelés – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Több mint 200 ezres béremelés jövő őszig

A politikus kifejtette: a reprezentatív szakszervezetekkel történt megállapodás eredményeként a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek alapbére idén szeptembertől bruttó 107 ezer, jövő novembertől pedig bruttó 100 ezer forinttal nő. A szakdolgozók átlagbére idén átlagosan 26,5 százalékkal, jövő novembertől 12 százalékkal, 2018 novemberében és 2019 novemberében pedig 8-8 százalékkal nő – ismertette.

A GDP 0,5 százaléka jut pluszban az egészségügyre

Az államtitkár hangsúlyozta: 171 milliárd forinttal – ami a GDP fél százaléka – jut jövőre több az ágazatnak 2016-hoz képest, és nemcsak a béremelésre jut pluszforrás, hanem az ágazat más területeire is.

Így 7,9 milliárd forinttal nő a gyógyszertámogatásra fordítható keret, a gyógyászatisegédeszköz-támogatás 4,8 milliárddal, a rezidensösztöndíjakra 2 milliárd, az összevont szakellátás finanszírozására 25,9 milliárd forinttal jut több jövőre – tette hozzá.

Összehasonlításként elmondta, hogy 2010-hez képest nagymértékű az Egészségbiztosítási Alap növekedése is: akkor 1424 milliárd, jövőre 2059 milliárd forint lesz az alap főösszege.

Eddig is volt elmozdulás

Az elmúlt hat évben eddigi is jelentős fejlesztések zajlottak az ágazatban, több mint 300 milliárd forintot költöttek a kórházi infrastruktúra korszerűsítésére, és több mint 100 milliárd forint jutott műszerek, berendezések cseréjére, újak vásárlására is. Ezen kívül 11 milliárd forintot fordítottak a mentőszolgálat korszerűsítésére, mentőállomások felújítására, újak építésére – emlékeztetett a politikus.

A bérek tekintetében is volt elmozdulás az utóbbi években – jelezte Rétvári Bence, kiemelve a 2012/2013-as első, átlagos 27 százalékos béremelési ütemet, majd az alapbér növekedését kiterjesztették az úgynevezett mozgóbérekre is.

Őszre megcsinálnák a kancelláriarendszerhez szükséges szabályozást

Beszélt arról is, fontos lépés lesz a budapesti egészségügyi ellátás átszervezése, beleértve a csúcskórházak fejlesztését, valamint a kancellári rendszer bevezetését. Utóbbiról az államtitkár elmondta, ősszel szeretnék az erre vonatkozó törvényi szabályozást megalkotni. Ez a rendszer pénzügyi, gazdálkodási biztonságot jelenthez majd a kórházaknak, a kancellárok kinevezésével hosszú távon megakadályozható lesz a kórházi adósság újratermelődése is – fűzte hozzá.

Rétvári Bence kérdésre válaszolva szólt a nyugdíjemelésről is. A nyugdíjak reálértéke 2010-hez képest 21,1 százalékkal nőtt, ami vásárlóérték tekintetében 8,4 százalékos emelkedés – mondta. Közölte, amint a gazdasági folyamatok másként alakulnak, megvan a törvényi felhatalmazás arra, hogy korrigálják az emelést.


-MTI-