KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#aszály
#Nyírség
Több, mint 100 milliméter csapadék hiányzik a Nyírségben
Szombaton előre láthatólag egy markáns hidegfront érkezik majd Magyarországra, amely meghozza az őszi időjárást, habár csak a hőmérsékletben lehet majd ezt érzékelni. Ez után a front után sem fordul ugyanis csapadékosra az idő, és valószínűleg csak egy nap lesz esős, aztán ismét száraz idő következik - írja az agrarszektor.hu

Északkeleten ugyanakkor még mindig nagyon nagy a szárazság, és több mint 100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekből. Ezeken a területeken a száraz talaj miatt vontatott lehet a repce kelése, valamint növényfejlődése.

A talaj nedvességtartalma a szeptember eleji csapadékeloszlásnak megfelelően a Dunántúlon nedves, ezzel szemben északkeleten, például a Nyírségben és a Hajdúságban nagyon nagy a szárazság: 100 milliméternél is több csapadék hiányzik a talajból. A hőmérséklet késő nyáriasan alakult, a maximumok pénteken országszerte 30 fok körül álltak be, majd a szombatra átvonult gyenge hidegfront pár fokos lehűlést hozott. Rohamosan rövidülnek a nappalok és hosszabbak az éjszakák, erősebb az éjszakai lehűlés, így a front utáni légtömegben vasárnap és hétfő reggelre már sokfelé jelentek meg 10 fok alatti minimum hőmérsékletek – írja a lap a met.hu-ra hivatkozva.

Az egyre hosszabbodó éjszakákon sokfelé erős harmatra lehet számítani. Komolyabb szelet majd csak a hét végi front hoz, egyébként nagyrészt mérsékelt, időnként élénk légmozgásra számíthatunk.