AKTUÁLIS
Több leszel, ha teszel
A Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózata 19 megyei és egy fővárosi esélyteremtési irodából épül fel. Megyénkben 2018 nyarától a Hierotheosz Egyesület koordinálja az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai koncepciója alapján az esélyteremtési ház munkáját.

Kiss András, az egyesület titkára elmondta, hogy a mai Esélynap rendezvényük egy program része. A nap folyamán több szakmai előadás is elhangzott, így például Krekuska Róbert, az Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság főosztályvezető-helyettese egy friss kutatási eredményről számolt be.



A titkár elmondta még, hogy a hálózat kiemelt feladatai közé tartozik a társadalmi attitűdformálás, a meglévő előítéletek leküzdése. Mint fogalmazott: „az előítéletesség kialakulásának megakadályozása elsődlegesen a gyermekek és az ifjúság körében nagyon fontos.” Az esélyteremtés területén tevékenykedő civil és egyéb szervezetek, valamint az önkormányzatok és munkáltatók közötti partnerségépítés és koordinációs feladatok ellátása a Hierotheosz Egyesület számára kiemelt feladat – hangsúlyozta Kiss András. A Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház megyénkben megközelítőleg 60-70 civil szervezettel áll kapcsolatban. Kiss András fontosnak mondta, hogy nemcsak Nyíregyházán kell „érzékenyíteni”, hanem a megyében máshol is, hiszen mindenhol élnek hátrányos helyzetű emberek, közösségek.



Dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében azt mondta: számukra egy ilyen nap lehetőség, hogy a civileken keresztül a tükörbe nézzenek: „hisz rájöhetünk arra, hogy milyen jó egy közösséget szolgálni, annak tagja lenni és milyen jó az eskünkhöz hűen dolgozni” – fogalmazott a főigazgató.



Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke házigazdaként köszöntette a jelenlévőket. Az alelnök véleménye, hogy az esély definícióját az adott élethelyzetből szemlélve lehet értelmezni, hiszen van, akinek egy-egy esély a lehetőségek tárháza, s van, akinek az élet teljesen új aspektusát mutatja meg.

Több leszel, ha teszel

Krekuska Róbert a 2018-as kutatás eredményéről elmondta, hogy a reprezentatív kutatásból, melyben kétezren vettek részt, kiderült, hogy hazánkban egyre több ember életének része az önkéntesség. Ez számszerűsítve azt jelenti – mutatott rá a főosztályvezető-helyettes -, hogy a Nemzeti Önkéntes Tanács, a Pro Voluntarius-díj vagy éppen az Iskolai Közösségi Szolgálat létrehozásának is köszönhetően mára a társadalom több mint 40 százaléka önkénteskedik rendszeresen.



A kutatásból azt is megtudjuk, hogy „azok között, akik már kipróbálták az önkéntességet, elsöprő többségben vannak, akik úgy nyilatkoztak, hogy a jövőben is szeretnének önkénteskedni” – emelte ki Krekuska Róbert. Ugyanakkor érdekes, hogy a jelenlegi állapot szerint a magyar felnőtt lakosság 55 százaléka – a kutatás definíciója alapján – soha nem önkénteskedett. Bár – jegyzi meg Krekuska Róbert -, sokan nem is tudják, hogy az, amit tesznek, valójában önkéntesség és vannak olyanok, akik nincsenek is tisztában azzal, hogy miként vehetnének részt az önkéntes munkákban.

A főosztályvezető-helyettes bemutatta a http://www.onkentes.hu portált, ahol jelenleg több mint 1 600 önkéntes, közel 400 szervezet és több mint 100 aktív program közül lehet válogatni.

A szakmai előadásokon 10 megyei szervezet vezetője mutatta be tevékenységét.

Az egész napos rendezvényt a Zenebona Tehetséggondozó Nyíregyházi Ridens Szakgimnázium énekkarának előadása színesítette.


- FrissMédia -