SPORT
Foci EB 2016
#eb 2016
#Labdarúgás
#Svájc
#Lengyelország
Tizenegyes párbaj után Lengyelország negyeddöntős
A labdarúgó Eb első negyeddöntőse Lengyelország lett, miután a nyolcaddöntőben tizenegyespárbajban jobbnak bizonyult Svájcnál. A továbbjutó a negyeddöntőben a Portugáliával játszik június 30-án Marseille-ben.

Rögtön óriási lengyel helyzettel indult a találkozó, ám Arkadiusz Milik a tizenhatosról az üres kapu fölé emelte az éppen elé lecsorgó labdát. A helyzet megadta a folytatás forgatókönyvét. A magasabb fordulatszámon pörgő lengyelek labdával bátran támadtak, labda nélkül pedig szervezetten és határozottan letámadtak. Svájcnak nem ízlett ez a harcmodor, tíz perc is eltelt már, amíg sorait rendezve mezőnyben egyenrangú partner tudott lenni. Az irányítás azonban többnyire a lengyeleknél maradt, akik a 15. perc környékén már visszavettek a tempóból, és inkább megbecsülték, járatták a labdát. Az első félidő felénél jártunk, a lengyelek hatszor, a svájciak háromszor próbálkoztak kapura lövéssel, az irányzékkal azonban baj volt: ott egy, illetve nulla volt a mutató.

A 30. perc környékén ismét nyomasztóvá vált a lengyelek mezőnyfölénye, Svájc akkor beszorult a tizenhatos vonalának környékére. Megvoltak a lengyel helyzetek is, de a befejezések ezúttal sem sikerültek. Talán, ha Robert Lewandowski nem irányítóként, visszavont centerként kapcsolódik be az akciókba, és a társak helyett rá jön ki a befejezés, akkor előrébb jutottak volna. Persze ehhez a müncheni formában lévő támadóra lett volna szükség, aki az Eb-n eddig adós a góllal. Svájc két fejessel veszélyeztetett, de a labda mindkétszer Lukasz Fabianski könnyű zsákmánya lett. Amikor Svájc már éppen elhitte volna, lehet keresnivalója, a lengyelek megszerezték a vezetést. Kamil Grosicki bal oldali beadása után a center helyén Milik jó érzékkel engedte maga mögé a labdát, így a teljesen ziccerben lévő Jakub Blaszczykowski került ajtó-ablak helyzetbe. A 39. percbena Fiorentina légiósának volt elég ideje a lövésre, majd a rövid, bal alsót választva megszerezte a vezetést övéinek (0–1).

A szünet után a hátrányban lévő Svájc rögtön nekiesett a lengyeleknek, különösen Xherdan Shaqiri volt aktív. A svájciak tíz perc alatt többet voltak ott labdával az ellenfél térfelén, ráadásul veszélyesebbnek bizonyultak, mint az első felvonásban negyvenöt perc alatt. Közben viszont hátul kinyílt a svájci retesz: előbb Lewandowski botrányosan rossz beadása zárta le a lengyel kontrát, majd Blaszczykowski lövését védte bravúrral Yann Sommer. Az idő szorításában lévő svájciak rizikóztak: az 58. percben középpályás helyett támadót küldtek a pályára. A labdabirtoklásban Svájc már magasan Lengyelország fölé nőtt, de utóbbi feszesen védekezett, így komolyabb helyzet nélkül úszták meg ezeket a perceket. Keményedett az összecsapás, a lengyelek többször maradtak a földön. Mark Clattenburg játékvezető pedig mérlegelhetett, mennyire komoly a baj, vagy csak színészi játékról van szó. A svájci drukkereket ez kevésbé érdekelte, ők mindegyiknél kifütyülték a földre kerülő ellenfelet.

A félidő közepén újabb svájci támadó lépett csereként pályára, a cél egyértelmű volt: mindenáron egyenlíteni! A 73. percben Fabianski hatalmas vetődéssel, ujjheggyel szedte ki a bal felsőből Ricardo Rodríguez 23 méteres, jó helyről elvégzett szabadrúgását. A hajrához érve a svájciak már a harmadik cseréjüket is kihasználták, a lengyel kispad még az elsőn tanakodott. A 78. percben előbb a gólvonal előtti blokk, majd a léc mentette meg az egyenlítéstől a lengyeleket. A 82. percben parádés góllal egalizálták a belelkesült svájciak, méghozzá megérdemelten: Lichtsteiner bal oldali beadása után röviden szabadított fel a lengyel védelem, Xherdan Shaqiri a tizenhatos vonaláról látványos, ollózó mozdulattal küldte kapura a labdát, ami a bal oldali kapufáról perdült a lengyel kapuba (1–1). A lendületben lévő svájciak kezében, lábában maradt az irányítás, de nem bírták dűlőre vinni a dolgot a szemmel láthatóan fáradt lengyelekkel szemben.

A hosszabbítás elejének is Svájc adta meg az alaphangját. A lengyelek maximum kontárig jutottak, majd később saját térfelükön biztonsági okokból járattak a labdát. Nagyobb helyzet nélkül, mezőnymunkával peregtek a percek, aztán a lengyelek behoztak végre két friss embert. Sok rizikót egyik fél sem vállalt fel, inkább a mezőnyben vigyázták a döntetlent. A túlóra második részében Shaqiri vezérletével Svájc rátett még egy lapáttal. Sorra jöttek a beadások, a szögletek, de hiába próbálkoztak, kapura nem jelentettek veszélyt. A 113. percben Shaqiri beemelését Derdiyok fejelte kapura, a kirepülő Fabianski jól érzékkel kapott bele, megmentette a lengyeleket a góltól. Maradt izgalom az utolsó pillanatokra is: előbb svájci, egy perccel később lengyel helyzet maradt ki.

Az eredmény nem változott, jöhetett a tizenegyespárbaj, amelyben egyik lengyel sem hibázott, a svájciak közül is csak a második sorozatban próbálkozó Granit Xhaka, de ez elég is volt a búcsújukhoz, illetve a lengyel továbbjutáshoz.

NYOLCADDÖNTŐ

SVÁJC–LENGYELORSZÁG 1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 4–5
Saint-Étienne,
Geoffroy-Guichard Stadion, 38 842 néző. Vezette: Clattenburg (angol)
SVÁJC: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez – Behrami (Fernandes, 77.), G. Xhaka – Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 58.), Mehmedi (Derdiyok, 70.) – Seferovic. Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
LENGYELORSZÁG: Fabianski – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 101.), Grosicki (Peszko, 104.) – Milik, Lewandowski.Szövetségi kapitány: Adam Nawalka
Gólszerző: Shaqiri (82.), ill. Blaszczykowski (39.)
Sárga lap: Schär (55.), Djourou (117.), ill. Jedrzejczyk (58.), Pazdan (111.)

-Nemzeti Sport-