AKTUÁLIS
#Nagykálló
#Téka tábor
Tábor, ahol nincs internet - videó
A néptáncok mellett a húszéves fennállását ünneplő Bürkös zenekar volt a középpontban az egy hete, szombaton kezdődött 34. Téka Népművészeti Táborban Nagykálló-Harangodon.

Magyarország legnagyobb hagyományőrző táborában a látogatók egy helyen ismerhették meg és sajátíthatták el a néptáncot, a népzenét, a kézművességet és meríthettek az autentikus népi kultúrából.

Sveda Anita táborvezető elmondta, hogy az idei rendezvényen négyféle - szeghalmi, haranglábi román, marossár-pataki és bukovinai - néptánc lépéseit sajátíthatták el a résztvevők az ország elismert néptáncpedagógusai segítségével.

A július 28-ig, szombatig tartó tábor valamennyi napján volt tánctanítás, amelybe az "aprókat" és a kicsit nagyobb gyerekeket is bevonták. Akik csak a hangulat kedvéért látogattak el a nyírségi kisváros határába, azoknak esténként táncházat szerveztek.

A programsorozat ideje alatt volt agyagozás, bőrművesség, csuhézás, fafaragás, gyékényezés, gyöngyfűzés, kemencézés, de megtanulhatták a a beregi keresztszemes hímzés, a kovácsmesterség, a nemezelés, a szövés, a vályogvetés és a vesszőfonás minden fortélyát. A táborzáró napon a résztvevők és a táncmesterek adtak műsort, este a közös tábortűzzel ér véget az idei Téka Nagykállóban.

A tábor érdekessége, hogy a területen nincs internet elérhetőség, sőt egyetlen egy gyerek kezében nem láttunk telefont a látogatásunk során.


- FrissMédia -