NAGYVILÁG
Külföld
#Szlovákia
#koronavírus-járvány
#teszt
Szlovákiában csak éjjel 1 és hajnal 5 között lehet szabadon közlekedni
​Szombaton Szlovákiában életbe lép az ország részleges, de nagyon szigorú lezárása. Kijárási tilalmat vezettek be. Kivételek vannak, ezek is szigorúak.

Szombattól csak akkor mehet ki valaki az utcára Szlovákiában, ha dolgozni indul, gyereket vissz az, iskolába ha kutyát sétáltat, vagy ha a mindennapi szükségleteihez kell bevásárolnia. Ezt november 1-ig egyelőre negatív koronavírusteszt nélkül is megtehetik az emberek. Cserébe országos és átfogó tesztelést írtak elő, amelyet pénteken elkezdtek. Az Új Szó cikke szerint a tesztelés első napján 2 225 koronavírus-fertőzöttet sikerült azonosítani a járvány által leginkább sújtott Szlovákiai régiókban, így a námesztói, a turdossini, az alsókubini és a bártfai járásban.

Úgy számolnak, hogy a következő hétvégére lezajlik az országos mintavétel első köre, amely után már csak azokra vonatkoznak a kivételek, akikről kiderül, hogy nem fertőzöttek. Akinek pozitív lesz a tesztje, vagy nem megy el a mintavételre, 10 napig otthon marad. Feltehetően három hétig működik majd ilyen rendszerben az ország.

A pontos szabályozás részleteit ide kattintva olvashatja el. Fontos eleme, hogy szabadon csak éjjel 1 és hajnal 5 között lehet közlekedni.

Itthon 1820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 56 098 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1390 főre emelkedett, 16 007-en pedig már meggyógyultak. Az összesített adatokat március óta számolják.