AKTUÁLIS
Szent II. János Pál pápa nevét viseli mától a máriapócsi tér
Hosszas egyeztetést és előkészítést követően a lengyel pápa 1991. augusztus 16-án lépett magyar földre. Első alkalommal történt meg, hogy Szent Péter utóda hazánkban járt és szent liturgiát pontifikált a máriapócsi kegyhelyen. Akkor mintegy 300 ezer hívő hallgatta a szentatya szavait. Ma az esemény emlékére táblát avattak Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes jelenlétében.

A pápalátogatás helyszínén emlékparkot alakítottak ki, melynek köztéri szobrai a tállyai Közép-Európai Művésztelep és Szabadiskola alkotóinak segítségével évente gyarapodnak. A tér közepén hatalmas, fából készült Krisztus-szobor állít emléket a 29 évvel ezelőtti történelmi eseménynek. A mai naptól a tér, melyet közel 260 millió forintból újítottak fel, a Szent II. János Pál pápa nevet viseli.

Egy ember életében csak ritkán adatik meg, hogy történelmi változások tanúja lehet, még kivételesebb, ha egy egész nemzet élheti át egyidejűleg ezt az élményt. A magyarság számára ilyen különleges, sorsfordító erejű változásnak bizonyult az 1990-1991-es időszak, amely magával hozta a Szovjetunió széthullását, a kommunista diktatúra végét és II. János Pál pápa látogatását.

Semjén Zsolt ünnepi beszédében visszatekintett a ma már történelminek számító hazai és világpolitikai eseményekre, személyekre. A miniszterelnök-helyettes beszédében úgy fogalmazott, hogy "nekünk, idősebbeknek egyáltalán nem evidencia az, hogy szabad vallásgyakorlat van, egyházi iskolák vannak, szabad hitoktatás." Később így folytatta: "három embernek köszönhetjük, hogy ma itt ülhetünk szabadon. Ez a három ember II. János Pál pápa, Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov."

- FrissMédia -