KÉK FÉNY
Szándékosan gázolt - öt évet is kaphat a kisvárdai férfi
Gyere ki a vár elé, ott küzdünk meg a nőért! Középkorba illő jelenet játszódott le nem is olyan régen Kisvárdán. A vége az, hogy a vádlott akár 5 év börtönt is kaphat tettéért. A vád emberölés kísérlete. Az, hogy a sértett nem halt meg, csak a szerencsének volt köszönhető.

Reggel előkészítő üléssel megkezdődött annak az ügynek a tárgyalása, melyben egy 24 éves fiatalembert emberölés kísérletével vádolt meg a vádhatóság.

A vádirat szerint a vádlott és a sértett 2021. március 23-án megbeszélték, hogy másnap találkoznak és rendezik nézeteltéréseiket. A sértett másnap, a megbeszélt időpontban gyalogosan közlekedett az úttest menetirány szerinti baloldalán az útpadkán, míg a vádlott ugyanebben az időben személygépkocsival közeledett az úton. Amikor észrevette a sértettet, gyorsítani kezdett és a sértett irányába húzta el a kormányt, hogy elüsse őt. Mivel a sértett felfigyelt a gyorsuló gépkocsi hangjára, elugrott az autó elől, így az a lábát érte el. A vádlott ezután távolabb megállt, a sértett pedig beszállt az időközben helyszínre érkező ismerősei autójába. A vádlott ekkor megfordult és az autóból kiszállva azt mondta a sértettnek: „mondtam, hogy úgy is meghalsz”.

A sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban csupán elhárító magatartásán és a véletlenen múlt, hogy életben maradt a vádlott szándéka ellenére.

A vádhatóság mértékes indítványként 5 év börtönt kért a vádlottra. Ez az emberölés alapesetében a büntetési tétel törvényi minimuma. Egyébként 5-15 évig terjedhet a büntetés. A törvény a büntetési tételnél nem tesz különbséget a befejezett vagy kísérleti szakban maradt életellenes cselekményeknél. Ilyenkor a mérlegelés a bíró feladata.

A 24 éves meggondolatlan fiatalember nem fogadta el a vádhatóság által megállapított tényállást, nem tartja magát bűnösnek a vádiratban foglaltak alapján. Annyit valószínűleg elismer majd a tárgyaláson, hogy szándékosan ütötte el szerelmi riválisát - ami akár közúti veszélyeztetés is lehetne. Csakhogy a kamera felvételek, a gépkocsi sebessége és a vádlott kijelentése, miszerint: „mondtam, hogy úgy is meghalsz” - alkalmas a per tárgyává tett cselekmény emberölés kísérletének megállapítása.

Az ügy októberben a bizonyítási eljárás lefolytatásával kezdődik a Nyíregyházi Törvényszéken. A vádlott egyébként szabadlábon védekezhet, miután két nap fogva tartás után kiengedték.

- FrissMédia -