KULTÚRA
Gasztro
Szabolcsot egyre többen látogatják majd ősszel
Hat különleges borrégiót népszerűsít a Magyar Turisztikai Ügynökség új őszi kampánya, de Szabolcs-Szatmár-Beregre is nagy figyelem fordul majd az ősszel.

Az is élvezheti a pincészetek látogatását, a nagy borvidékek labirintusait, aki nem szeretne bort inni, hisz látványnak is varázslatosak ezek a helyek - mondta az M1 őszi turizmusról szóló műsorában Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő. A borturizmus a gasztroturizmus része - arról is szól, hogy jókat együnk, jókat igyunk, megkóstoljuk a helyi finomságokat.

Sokat fejlődtek a hazai borászatok, minőségi terméket tudnak előállítani, alapanyagban és küllemben egyaránt - véli a szakember. Bőven van gasztrofesztiválunk, köztük olyan is, amelyiken a top 100 magyar bort lehet megkóstolni. Zenekarok, előadások adnak különleges hangulatot, újabb és újabb ötletek jönnek, hogy kényelmesen érezzük magunkat, Egerben például buszok indulnak a pincékhez. Ezek a fesztiválok ráadásul olyan helyeken vannak, ahol gyönyörű a természet és fantasztikus élmény a séta.

Az MTÜ kampánya a borászatoknak is nagy esélyt jelent a koronavírus szűk esztendeje után, növekednek az eladásaik és nő a presztízsük - közölte Kiss Róbert Richard.

A borászatnak nagyon régi hagyományai vannak Magyarországon, már a római korban is voltak szőlőültetvények, sőt az is előfordult, hogy az egyik római császár kiirtatta az egyiket, mert olyan nagy konkurenciája volt az itáliai boroknak - meséli a szakértő. Ma a leglátogatottabb borvidékünk Tokaj környéke, ahol a Völgykatlanba menő együtteseket hívnak és egész nyáron telt ház volt arrafelé.

Észak-Kelet-Magyarország egyébként is különösen népszerű volt a mostani nyári szezonban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is jó számokat hozott és ez valószínűleg ősszel sem változik.

Hogy milyen más borvidékeket érdemes még felkeresni Kiss Róbert Richard szerint, azt IDE kattintva láthatjuk.


- FrissMédia -