KÖZÉRDEKŰ
#szúnyogirtás
#szabolcs megye
#szabolcs vármegye
#szúnyoggyérítés
Szabolcs vármegyében is kezdődik a szúnyoggyérítés
Az időjárási viszonyoktól függően Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elkezdődik a szúnyogok gyérítése, irtása, hogy csípésükkel ne zavarják a szabadban tartózkodó emberek munkáját, pihenését, nyugalmát, tömeges megjelenésük ne gátolja a szabadban való tartózkodást, valamint, hogy a fertőző betegséget terjesztő egyedek által okozott ártalmak megelőzhetőek legyenek. A szúnyogirtást kizárólag a megfelelő engedéllyel rendelkező szakvállalkozások végezhetik.

A kifejlett szúnyogokat (imágó) légi járműről, finomcseppes eljárással permetezik, melynek során az irtószert apró cseppekre bontva juttatják a levegőbe, mely a repülő alakokra fejti ki hatását. A földi úton végzett szúnyogirtás során szintén használható ez a módszer, jellemzőbb azonban a melegködképző generátorok alkalmazása, amikor az irtószer köd formájában terül el a kezelt területen. Így ez az eljárás a leveleken megbújó szúnyogokra is hatással van. A szúnyogirtást olyan szakvállalatok végzik, akik rendelkeznek a megfelelő tárgyi, illetve személyi feltételekkel, melyek szükségesek a kellő gyakorlattal és szakismerettel végzett tevékenység végzéséhez. A szúnyoglárvák irtása a tenyészőhelyek biológiai készítménnyel történő kezelésével zajlik, az irtószer kijuttatása légi-, és földi járműről egyaránt történhet.

A szúnyogirtást végző vállalkozások csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (illetve jogelődjei) által – a hatóanyagok közös európai uniós listája alapján – engedélyezett irtószerekkel végezhetik az irtásra vonatkozó jogszabályok előírásainak megfelelő feltételek mellett.

Az engedélyezett és a szúnyogirtáshoz felhasznált irtószerek melegvérűekre (emberre, háziállatokra, stb.) és a növényzetre nem veszélyesek. Az alkalmazott készítmények a szabadban rövid idő alatt lebomlanak, azonban előfordulhat (nem zárható ki) egyéni érzékenység illetve egyéb nem várt kellemetlenség, ezért a szúnyogirtószerrel történő közvetlen kontaktus elkerülése érdekében javasolt, hogy a szúnyogirtás idején a lakosság kerülje, illetve rövid időre függessze fel az irtással érintett területen a szabadban történő tevékenység végzését. Célszerű a szellőztetés mellőzése, illetve szabadtéri programok időzítésénél legyünk figyelemmel az írott és elektronikus média által, illetve hivatalos forrásokban, honlapokon, értesítőkben (önkormányzatok) közzétett lakossági tájékoztatást szolgáló közleményekben megjelölt időpontokra.

A szúnyogirtást végző vállalkozásoknak tevékenységük során figyelemmel kell lenniük a környezetvédelmi előírások betartására is, így az élővizek, a méhek, a házi-, illetve haszonállatok védelmére vonatkozó megelőző intézkedések maradéktalan betartására. Ezeknek figyelembevételével a légi szúnyogirtás az esti órákban történik, a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg, illetve a napkeltét követő egy órában lehet elvégezni, a földi kijuttatást naplementekor kezdik, hogy a szúnyoggyérítés hatékony legyen, és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre.

A védekezés sikeressége és a szúnyogok által okozott ártalmak csökkentése érdekében azonban elengedhetetlen a lakosság aktivitásának a növelése is, a magánterületeken található ún. szúnyogtenyésző helyek (nyitott csapadékvízgyűjtő edények, medencék, vízelvezető árkok, dísztavak, stb.) megfelelő kezelésének elvégzésével, a felesleges vízgyülemek megszüntetésével.