NAGYVILÁG
Belföld
#ügyészség
#nyomozás
#büntetőeljárási törvény
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is átalakul az ügyészségi nyomozás
Ahogyan a sajtóban az elmúlt héten az már megjelent, országos szinten átalakul az ügyészségi nyomozás szervezete. Vannak olyan ügyek ugyanis, amelyekben nem a rendőrség vagy a NAV nyomoz, hanem az ügyészség - tájékoztatta lapunkat dr. Szilágyi László.

Az ügyészségi sajtószóvivő elmondta, hogy ilyen ügy például, ha a rendőr, tűzoltó, a pénzügyi nyomozó követ el bűncselekményt; ha a bíró, az ügyész ellen követnek el emberölést vagy hivatalos személy elleni erőszakot, vagy ha a bíró/ügyész követ el bármilyen bűncselekményt. Ugyanígy az ügyészség nyomoz a hivatali vesztegetést elkövetők ügyeiben is.

Az ügyészségen belül 2019. február 1. napjával létrejönnek a regionális nyomozó ügyészségek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészséghez tartozik, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyével együtt.

Ugyanezen időponttól a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség elnevezése is megváltozik, az új név: Nyíregyházi Járási Ügyészség. Ez azt is jelenti, hogy Nyíregyházán, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már nem lesz olyan ügyészi szervezeti egység, amely nyomozást folytatna. Célszerű, ha az ügyfelek a fentebb felsorolt bűncselekmények esetén a feljelentéseiket közvetlenül a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészségen, azaz Debrecenben teszik meg.

Természetesen lehetőség van arra továbbra is, hogy az ilyen feljelentéseket Nyíregyházán vagy a megye bármely ügyészségén tegyék meg az érintettek, de azzal számolniuk kell, hogy az ügyüket az ügyészség átteszi Debrecenbe - emelte ki a szóvivő.

Bár már 2018. július 1. napján megtörtént a változás, az új büntetőeljárási törvény bevezetésével, az ügyészség az igazságszolgáltatás elleni bűncselekményeket sem nyomozza, ezek az ügyek a rendőrségre tartoznak (pl. hamis vád, hamis tanúzás, hatóság félrevezetése, ügyvédi visszaélés). Az ilyen ügyekben is lehet ugyanakkor a megye bármely ügyészségén feljelentést tenni, az ügyészség pedig el fogja bírálni az ilyen feljelentést, szükség estén a nyomozással megbízza a rendőrséget.

Szilágyi László lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy megyénkben kevés ilyen ügy van folyamatban, ezeket a változások értelmében átadják a debreceni regionális nyomozó ügyészségnek.

A vezetőképen, dr. Szilágyi László ügyészségi sajtószóvivő, csoportvezető ügyész.

Fotó: FrissMédia/archívum