SPORT
Sikeres volt Varga Csaba csúcstámadása
Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója felért a 8080 méteres Hidden Peak csúcsára - tájékoztatta Bíró Dániel, a Kalifa Magashegyi Expedíciók 2019 kommunikációs menedzsere pénteken az MTI-t.

Varga Csaba magyar idő szerint 11.10-kor jelentkezett be a 8080 méteres Hidden Peak csúcsáról. "Sziasztok! Fent vagyok a csúcson - baromi nehéz volt, indulok lefelé!" - idézi a közlemény a hegymászó szavait.

Az erdélyi magyar alpinista július 1-jén érkezett meg a hegy alaptáborába és két akklimatizációs kört teljesített, hogy felkészítse szervezetét a tengerszint feletti magasság növekedésével együtt járó oxigénhiányra. A csúcstámadásra július 16-án indult az alaptáborból és még aznap felért a 6400 méteren kialakított 2-es táborba. Ezt követően indult tovább a 3-as táborba, megmászva az úgynevezett Japán-kuloár több száz méteres, meredek, hóval és jéggel borított sziklafalát.

A csúcstámadás utolsó szakaszát magyar idő szerint az éjszakai órákban indította meg, mintegy 1000 méter szintemelkedést kellett teljesítenie rögzített kötelek nélkül, néhol 40-50 fokos meredekségű szakaszokat mászva. Nyolcezer méteres magasság fölött, az úgynevezett halálzónában már minden megtett méter küzdelem, a hármas táborból a 8080 méteres csúcsig több mint 12 órát vett igénybe a feljutás. Így tehát teljesíteni tudta a tervét, hogy az expedíciók szokásos tempójánál gyorsabban haladva, az alaptábori érkezést követően 2-3 héten belül már a csúcson állhasson.

A Hidden Peak Varga Csaba 4. pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmászott nyolcezrese, ennél többet magyar részről egyedül a 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt teljesített, akire Csaba példaképként tekint. Tavaly a Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Kancsendzönga keretén belül Erőss Zsolt és Kiss Péter tiszteletére helyezett el emléktáblát a 8586 méteres hegy alaptáborában.