AKTUÁLIS
Sehol nem űznek úgy telet, mint Panyolán
​A résztvevők nagy része a mai havazást meglátva közel sem volt biztos abban, hogy el kellene űzni a telet. "Ha már megjött, mégis azért jött, hogy űzni lehessen" - mondta végül sommás véleményét egy roma asszony. Végül egyetértésben, a régi történéseket picit mai köntösben, de a szatmári szokásokra, a szatmári örökségre építve elűzték a telet Panyolán.

Immáron 9. alkalommal szervezték meg a település hagyományőrző farsangi felvonulását 2023. február 4-én, Panyolán. A hajdanán a fonóban megélt jeleneteket, szatmári állatalakoskodó szokásokat elevenítették fel a télűző eseménnyel.

A Mohácsi busók mellett Hargita Megye szakemberei is nálunk jártak. Az idén már ők is egy egész csapattal érkeztek, hogy bemutassák a határon túli Szamos menti értékeket. Az idei farsang újdonsága volt, hogy délelőtt 10 órától a kicsik a Kultúrpajta sorozat második alkalmán, a GyerekPajta Kölyökfarsangján ismerhették meg Panyola szokásait.

A maskarás beöltözés mellett hangszerbemutató, néptánc, kézműves foglalkozás élménye kínál feledhetetlen pillanatokat a Sóstói Múzeumfalu közreműködésével és a Fonogram-díjas Veronaki kvartett télűző koncertjével, akik a legbulisabb dalaikkal készültek a közönségnek. Disznótoros, farsangi fánk és pálinkakóstoló is volt a megállóhelyeken. A kicsik is bekapcsolódtak a 13 órától kezdődő IX. Hagyományőrző Farsangi felvonulásba. Gólya, medve, pulyaszedő, kecske és egyéb hagyományos maskarába bújva idézték vissza a fonóban történt jeleneteket.

A hagyomány a régi élmények megidézése is a falu életében, hiszen egy 1965-ben megörökített televíziós felvétel őrzi ezt a nem mindennapi farsangi élményt. Dr. Ujváry Zoltán, a híres néprajzkutató, professzor is csokorba gyűjtötte az itt talált értékes népszokásokat. Ezt a kulturális örökséget tartja életben Panyola évről évre.

„Ebben a küldetésünkben megannyi támogatást kapunk az itt élő nyugdíjasainktól, akik erőt, fáradságot nem sajnálva segítik munkánkat” - jegyezte meg Muhari Zoltán polgármester.

„Csak akkor tudjuk gazdag örökségünket életben tartani, ha folyamatosan őrizzük, gondozzuk és megjelenítjük azt” - tette hozzá.