AKTUÁLIS
#ügyészség
#Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
#összbírói értekezlet
#Polt Péter
#legfőbb ügyész
Rendkívüli kihívások elé állította a megye ügyészségét az elmúlt időszak
Négy év után újra évértékelő össz-ügyészi értekezletet tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség, amelyen részt vett dr. Polt Péter legfőbb ügyész is.

Dr. Révész Norbert büntetőjogi főügyészhelyettes elmondta, hogy a magyar-ukrán határon kialakult helyzet miatt lassabban haladtak a nyomozások, mivel a háború kezdeti szakaszában nagyon sok rendőrnek kellett szolgálatot teljesítenie a bűnügyi munkáján kívül az államhatár térségében. A lemaradásokat azonban sikerült behozni. A szabolcsi ügyészek kiválóan alkalmazzák a büntetőeljárás gyorsítását, egyszerűsítését szolgáló eszközöket. Az országban például itt történt legtöbbször az, hogy az ügyész kilátásba helyezte a gyanúsítottnak, hogyan tervezi befejezni az eljárást abban az esetben, ha a gyanúsított beismerő vallomást tesz. Ezen kívül az ügyészség többször kötött az elmúlt évben egyezséget a gyanúsítottakkal, melynek eredményeképpen 142.000.000 forint vagyoni hátrányt térítettek meg az államnak. Továbbá vállalták 67.000.000 forint pénzbüntetés befizetését is.

Dr. Sipos László közjogi főügyészhelyettes úr elmondta, hogy 20.000 ügyet dolgoztak fel az ezen területen dolgozó ügyészek, ami országosan is kiemelkedő teljesítmény. Fontosabb ügyei közül megemlítette, hogy a Nyíregyházán tiltott állatviadalt szervező személyekkel szemben pert indított az ügyészség a bíróságon azért, hogy eltiltsák őket az állattartástól. Ezek a perek eredményesen befejeződtek. Nagy hangsúlyt kap munkájukban a börtönök, fogdák ellenőrzése, a fogvatartottak panaszainak kivizsgálása, továbbá a bírósági eljárásban is tevékenyen vesznek részt.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész kiemelte, hogy az ügyészi munka legfontosabb ismérvei a törvényesség, a hatékonyság és a gyorsaság. Egyúttal gratulált a vármegye valamennyi ügyészének az eredményes és szakszerű munkavégzéshez.