KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#búza
#Magyarok Kenyere
Rekordmennyiségű búza a Magyarok kenyere programban
A Magyarok kenyere program 2011-ben indult, s az évek során egy nemzet összetartozását és a szolidaritást jelképező eseménysorozattá terebélyesedett. A program keretében a Kárpát-medence magyarlakta részeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek össze a segítőkész adományozóktól, majd az így felajánlott gabona egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

A programban évek óta részt vesz a HMDK Gazdaköre is. Akciójának köszönhetően minden évben szép mennyiségű búzát és lisztet gyűjt össze a horvátországi magyar gazdáktól. Idén összesen 41 drávaszögi és szlavóniai termelő járult hozzá a programhoz adományával, nem csak Gazdakör-tagok.

Az előző évekhez képest rekordmennyiségű búza gyűlt össze idén, melyből összesen másfél tonna lisztet őröltettek. A lisztet magyar tanintézményeinkben, illetve a három- és többgyermekes nagycsaládok között osztottak szét, mindenki nagyon hálás volt az adományért – nyilatkozta egy helyi lapnak Szabó Attila, a HMDK Gazdakör elnöke. Szabó elmondta még, hogy idén gazdaszervezetük lesz a Magyarok kenyere program záró rendezvényének a házigazdája, az eseményre november 23-án kerül sor, és jelen lesz többek között Herczegh Anita, a program fővédnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, illetve Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vezetője is.

Forrás: KSM