NAGYVILÁG
Külföld
#Törökország
#pokolgép
#Izmir
#belváros
Pokolgép robbant Izmir belvárosában
Miközben folyik a hajsza a szilveszteri isztambuli merénylet elkövetőjének kézre kerítésére, csütörtökön újabb terrortámadás történt Törökországban, ezúttal gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Izmirben, az égei-tengeri török kikötővárosának egyik bírósági épülete mellett.

A török hatóságok tudják, hogy hol rejtőzhet a szilvesztermerénylet elkövetője – közölte Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes csütörtökön Kaynak tévéinterjújában azt is mondta, hogy a 39 halálos áldozatot követelő Reina Klubban történt vérengzés végrehajtója valószínűleg a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik.

A kormányfőhelyettes szerint az illető “különlegesen képzett” tagja egy bizonyos terrorista sejtnek, és egyedül hajtotta végre a merényletet. Egyedül lőtt, egy fegyverrel, de lehettek segítői – akik figyeléssel voltak megbízva – a szórakozóhelyen. Ezt még vizsgálják. Nem zárható ki, hogy külföldre szökött, de valószínű, hogy a biztonsági szolgálatok meg fogják őt találni az országban – mondta a Haber tévének nyilatkozva.

A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett.

Újabb pokolgép robbant

A nap folyamán legalább két ember - egy rendőr és egy bírósági alkalmazott - vesztette életét, miután gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Izmirben egy bírósági épület mellett. A tartomány kormányzója, Erol Ayyildiz szerint az első nyomok arra utalnak, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lehet felelős a merényletért.

Ayyildiz megerősítette, hogy két ember meghalt a merényletben, továbbá öten megsebesültek, néhányuk súlyos állapotban van. Korábban egészségügyi források tíz sebesültről jelentettek.

A kormányzó szerint a pokolgéppel felszerelt gépkocsi a bírósági épület előtt állt meg. A robbanást megelőzően tűzharc alakult ki a rendőrökkel. Hozzáfűzte: a támadók Kalasnyikov típusú gépkarabélyokkal és gránátokkal voltak felfegyverkezve, és egy rakétavető is volt náluk.

A tisztségviselő továbbá közölte: egy másik járművet ellenőrzött körülmények között felrobbantottak a hatóságok, amiről feltételezik, hogy az is a támadóké volt.

A támadás két elkövetőjét a hatóságok lelőtték, egy harmadikat továbbra is üldöznek – közölte az NTV török hírtelevízió.

Elítéltek két katonatisztet a puccskísérlet miatt

A kelet-törökországi Erzurum városi bírósága életfogytiglani börtönre ítélt két magas rangú katonatisztet, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek a tavaly július 15-i puccskísérletben. Ez az első alkalom, hogy ítélet született a hatalomátvételi próbálkozással összefüggésben. Az elítélt ezredes és őrnagy tagadta az ellene felhozott vádakat.

A DHA hírügynökség úgy tudja: a bíróság kettejüket bűnösnek találta a törvényes rend erőszakkal történő aláásásában. A törvényszék szerint a katonatiszteket a hatalomátvételi kísérlet sikere esetén tartományi parancsnoki tisztségre nevezték volna ki a puccsisták.

Őrizetbe vették a török hatóságok a Dogan Holding török médiavállalat első számú jogi tanácsadóját és egyik korábbi vezérigazgatóját a sikertelen júliusi puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok mozgalmával történő leszámolás keretében.

A Hürriyet című napilapot és a CNN Türk hírtelevíziót is birtokló Dogan közleménye szerint átkutatták Erem Turgut Yücel és Yahya Üzdiyen otthonát és magánirodáját is, de a hatósági fellépés a konszern és leányvállalatainak működését nem érintette. Magát a Dogan Holdingot eddig hivatalosan nem vádolták meg semmiféle visszaéléssel, és a vállalat tagadja is, hogy bármilyen kapcsolat fűzné Gülenhez.

Üzletembereket és politikusokat tartóztatnak le

Az Anadolu félhivatalos hírügynökség azt jelentette: török ügyészek 380 üzletember ellen adtak ki letartóztatási parancsot, amiért állítólag pénzügyi támogatást nyújtottak Gülen hálózatának. Az ügyészek elrendelték a gyanúsítottak otthonának és irodáinak átkutatását is. Az ankarai ügyészség emellett elrendelte 105 katonatiszt feleségének őrizetbe vételét is, közülük 74-et már el is fogtak a 31 tartományra kiterjedő rendőrségi művelet során – jelentette az Anadolu. A gyanú szerint a feleségek feltehetően pénzt utaltak a gülenista mozgalommal kapcsolatban álló magas rangú tisztségviselőknek.

A DHA eközben arról számolt be, hogy elfogatóparancsot adtak ki az ellenzéki kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) kilenc politikusa ellen is “terrorszervezeti tagság” miatt. Egy hete helyezték vizsgálati fogságba Aysel Tuglukot, a HDP alelnök asszonyát terrorgyanú miatt. Recep Tayyip Erdogan török elnök a HDP-t a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) meghosszabbított karjának tartja.

A török hatóságok hivatalosan több mint 40 ezer embert tartóztattak le a hadsereg július 15-i, kudarcba fulladt puccskísérletével kapcsolatban. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna a puccshoz, amelyet ő maga is elítélt.


Forrás: hirado.hu