NAGYVILÁG
Belföld
Piacot és emléktáblát avattak Geszteréden
A korábban mocsaras bozót helyén mintegy 118 millió forintból több mint 530 négyzetméteres piacot építettek Geszteréden egy Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Az épület azon túl, hogy a helyi termelők a portékáikat árulhatják, közösségi térként is szerepet kap Geszteréd életében.

Az évek folyamán számos fejlesztést megvalósítottak Geszteréden. Részben a közfoglalkoztatási programok révén változott a település képe, nyertes pályázatoknak köszönhetően pedig piac- és raktárterület épült, valamint a csapadékvíz elvezetésének problémáját is megoldották.

A gazdaságfejlesztés részét képező helyi piac-program keretében megyénkben több ilyen beruházás valósult már meg. Ettől a hónaptól már Geszteréden is örülhetnek a helyi termelők a színvonalas, mintegy 250 négyzetméteren kombinált (fedett és nyitott) tagolt árusítóhelyeknek és a közel 220 négyzetméternyi kiszolgálóhelyiségeknek. A beruházással párhuzamosan gépkocsi-parkolókat és kerékpár-tárolókat is építettek.

A pünkösd előtti átadóünnepségen a Geszterédről származó Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott, „mindig öröm számomra, amikor szülőfalum gyarapodik, hiszen a „gyarapodás az életrevalóság, az élni akarás biztos jele.”


A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy jó érzés, amikor azt látja, hogy egy településen lakók igénye kézzelfoghatóvá válik. Egy piac építése ilyen, hiszen az itt élők a helyiek által megtermelt portékákat tudják megvásárolni – ezáltal mindannyian gyarapodnak.

Ugyanakkor nem csak egy gazdasági folyamat helyszíne ez a piac – jelentette ki Bacskai József. A piacépület homlokzatán a Mátyás király-emlékév tiszteletére felavatott emléktábla felidézi „dicsőséges történelmünket”, ami által együttesen adózhatunk nemzeti kultúránknak is - mondta.

A márvány emléktáblát, melyen Mátyás király ismert ábrázolása jelenik meg, a kárpátaljai Kolontó Mihály szobrászművész készítette.


Dr. Simon Miklós (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy választókerületében 33 településén mintegy 15 milliárd forint értékben 104 projekt valósult meg, amiből hét piac építése fejeződött be.

A térségének fejlesztésről szólva a képviselő kiemelte a több ezer méter kerékpárutat, kilenc egészségházat, valamint a tizenhét energetikai fejlesztést. Simon Miklós úgy fogalmazott, „bízom benne, hogy ennek a látványos fejlődésnek az is következménye lesz, hogy a fiatalok a tanulmányaik befejezése után visszajönnek a térségbe.” A képviselő reményét fejezte ki, hogy a most átadott épület közösségi térként is funkcionálni fog, hiszen minden adott ehhez.


A képviselő arról is beszélt, hogy az épület jelképe is lehet Geszterédnek, a meg- és fennmaradásnak, hiszen olyan helyre épült, ami mocsaras, eddig hasznosíthatatlan terület volt. A tenni akarás, a fejlődés vágya, az akadályok leküzdése megmutatta, hogy van jövő a kis települések számára is.

Geszteréden egyébként jelenleg is folyik egy közel 100 millió forintos beruházás egy vidékfejlesztési program keretében. A beruházás során csaknem két kilométeres szakaszon szélesítenek egy mezőgazdasági utat és a burkolatcserét is elvégzik.


Fotó: Bakos Zsolt